fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Sommarens godaste kampanj

Sommarens godaste kampanj
2023-08-15 Tobbe365
Text Magnus Pamp Foto: Creative Mill

Lokalt på tallriken

Gös från Mats, betor från Stina och kalvkött från Åsa… Sex restauranger runt om i det som kallas för Biosfärområde Nedre Dalälven erbjuder under juli och augusti på var sin egenkomponerad rätt med bara lokala råvaror på tallriken. Smör, grädde, fisk, kött, rotfrukter, kryddgrönt, grönsaker – allt i rätten kommer från en gård eller producent i trakten. 

En av restaurangerna som erbjuder lokalt på tallriken är Måns Ols Utvärdshus vid vackra sjön Långforsen i Sala. Bakom restaurangen står familjen Skanevall som brunnit för att använda lokala råvaror långt innan det blev modernt. I över tjugo år har de till exempel handlat gös av samma fiskare i Mälaren. Gösen har blivit en paradrätt hos Måns Ols och nu i sommar får den troligtvis sällskap av en gyllene smörsås, en liten bytta dillslungad potatis och dagsutvalda grönsaker. Allt från trakten. 

– I flera generationer har vi arbetat med lokala leverantörer så det är naturligt för oss att tillvarata guldkornen i vår närhet och servera det till våra gäster, säger Martin Skanevall, krögare på Måns Ols Utvärdshus. För oss är det mycket roligare och personligare att köpa kött av det lokala jaktlaget eller av köttbonden, fiskaren som själv fångat fisken och grönsaker av den som odlat dem. 

Att använda lokala råvaror är inte alltid den enklaste vägen. Istället för att köpa alla råvaror hos en storgrossist eller två, så får Martin varje vecka ringa runt till ett tiotal småproducenter, ofta får han själv hämta råvarorna hos leverantören och så får restaurangen anpassa menyn efter det som finns. 

– Det är lite pusslande, men det känns gott i hjärtat, säger Martin Skanevall.

Mälargös och dagsutvalda grönsaker från trakten

Satsning för att förena lokal mat, gäster och krögare

Initiativet till kampanjen ”Lokalt på tallriken” kommer från Pia Rydberg Wallner på Biosfärområde Nedre Dalälven som driver det nystartade projektet ”Upplev smaken av Nedre Dalälven”. Med kampanjen vill Pia koppla samman fler restauranger med traktens odlare och producenter. 

– Ju fler som använder lokala produkter desto mer hållbar blir tillgången på dem, säger Pia Rydberg Wallner. Kan vi få starkare lokala ekonomier kan vi förhoppningsvis minska Sveriges beroende av importerade råvaror som grönsaker och kött. Så vill vi såklart också visa turister och andra restauranggäster vilka fina lokala råvaror som finns i området.

Här hittar du lokalt på tallriken!

·       Restaurang Skedvi Bröd, Stora Skedvi

·       Wahlmans Café, Hedemora

·       Måns Ols Utvärdshus, Sala

·       Nya Södra Brunn, Hedesunda

·       Gysinge Wärdshus, Gysinge

·       Strömsbergs Café, Tierp

Biosfärområde, vad är det?

Har du inte hört talas om biosfärområden? Biosfärområde Nedre Dalälven är ett av Sveriges sju biosfärområden och världens över sjuhundra. I dessa jobbar man för att utveckla hållbara lokala lösningar. Som att få mer lokalt på tallriken. I Biosfärområde Nedre Dalälven ingår kommunerna Säter, Hedemora, Avesta, Sala, Heby, Tierp och Älvkarleby, samt socknarna Hedesunda och Österfärnebo. Se mer på www.nedredalalven.se