fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Samarkand 2015

Samarkand 2015
2023-08-10 Tobbe365
Text: Lena Bergman

Tar världen till Ludvika

Kompetensförsörjning har vuxit till en stor utmaning för många företag. I Ludvika finns många unika jobbmöjligheter – och här samverkar företagen och utvecklingsbolaget Samarkand2015 för att ta emot människor från hela världen.

Ludvika är ett världscentrum för elkraft. Hit kommer människor från hela världen, lockade av möjligheten att driva teknikutvecklingen vidare. Det regionala utvecklingsbolaget Samarkand2015 är med och skapar förutsättningar för att locka internationell spetskompetens till Ludvika. 

– Ingen kan göra allt själv: samverkan är en förutsättning för att skapa ett innovativt, hållbart och attraktivt Västerbergslagen. På Samarkand2015 arbetar vi både strategiskt och operativt, vi ska både driva utveckling och vara relevanta idag, säger Lars Lindblom, vd Samarkand2015.

Stöd till hela familjen

Samarkand2015:s inflyttarservice är en viktig tjänst när arbetsgivare rekryterar kompetens från andra länder. I många fall flyttar hela familjen då till Ludvika, och genom ”Jobb åt båda” öppnas möjligheter även för medföljande partner.

– Vi ordnar workshops i bland annat cv-skrivande, språk och starta eget för medföljande, och vi arbetar med matchning mot studier och arbetsmarknad. Tack vare vår kunskap om de lokala företagens behov kan vi matcha kompetenser och hitta jobb åt dem som flyttar med, säger Åsa Andersson, projektledare på Samarkand2015.

Åsas kontakt med familjerna startar redan innan de kommit till Sverige, och väl på plats bistår hon bland annat i kontakter med skatteverk och bank, och hon hjälper till att ordna skolgång för barnen. 

– Många hundra inflyttare har passerat Samarkand genom åren och alla är tacksamma för det stöd de får. Och själv jag blir så glad varje gång jag möter någon av dem på stan och får höra om hur det har gått, säger Åsa Andersson.

” Många hundra inflyttare har passerat Samarkand genom åren…
jag blir glad så glad varje gång jag möter någon av dem på stan och får höra om hur det gått.

Åsa Andersson, projektledare på Samarkand2015, arbetar med kompetensförsörjning.

Avgörande för Hitachi Energy

Hitachi Energy är ett av företagen som rekryterar internationella medarbetare. För dem betyder samarbetet med Samarkand2015 mycket.

– Med tanke på vårt stora behov av att rekrytera kompetens från hela världen är samarbetet med Samarkand helt avgörande. De hjälper både våra medarbetare och deras familjer att integreras på ett bra sätt i svenska samhället, säger Jenny Lundberg, HR-chef för Hitachi Energy i Sverige.

Fakta Samarkand 2015

Samarkand2015 är ett regionalt utvecklingsbolag som ägs av Smedjebacken- och Ludvika kommun, Region Dalarna, Hitachi Energy och Ovako. Samarkand2015 har ett 60-tal medlemsföretag från både privat och offentlig sektor samt akademi.

Länk: samarkand2015.com