fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Massor fick dem att lämna storstaden

Massor fick dem att lämna storstaden
2023-08-11 Tobbe365
Text: Kerstin Eriksson Foto: Sanna Landeberg

Sten i Kubik - Avesta

Ulrika och Johan är kollegorna som båda valde att flytta från storstadsstress till dalalugn. Nu driver de sitt företag Sten i kubik från Horndal, och de har fått både rikare fritid och bättre balans i livet. 

Till slut blev storstaden bara för mycket. Även om Ulrika Sjöström och Joachim Jansson fortfarande har sin näring i storstadens tunnelbanebygge, så driver de numera sitt arbete till stor del från Horndal i Avesta kommun.

– Här finns lugnet och vi kan sköta vårt uppdrag lika bra härifrån som om vi bodde i Stockholm. När vi behövs på plats fysiskt är vi där inom ett par timmar, säger Ulrika och Joachim

”Att bli egen företagare är det bästa jag gjort! Idag kan jag påverka vad vi väljer att göra i vårt företag och vi får ändå till en rik fritid, säger Ulrika Sjöström, som ägnar sig åt att renovera sitt hus, kläcka fram kycklingar, träna kroppsbyggning och upptäcka omgivningarna.

” Jag var otroligt less på storstan och kände mig alltid stressad av att vara där. Så jag bestämde mig helt enkelt för att ge mig själv bättre förutsättningar att må bra genom att flytta därifrån.

Jobbar med Stockholms tunnelbana

Att arbeta nära jord och mark är synonymt för dem bägge. Joachim har vuxit upp med bergsindustrin som granne och började direkt efter skolan att arbeta inom stenindustrin i Hallsberg – och blev kvar. Ulrika, som är uppvuxen i Södertälje, hamnade i stenbranschen via det berömda bananskalet då ett nytaget lastbilskörkort gav jobb som gruschaffis under många år, som senare ledde till arbetsledning för krossanläggningar.

– Vi jobbade tillsammans i Stockholm och insåg snabbt att vi har samma inställning till entreprenörskap, så det var inget svårt beslut att pröva vingarna genom att bilda ett företag ihop berättar Joachim.  Till största delen arbetar vi nu åt Region Stockholm som byggledare för masshantering. Vi arbetar med att placera massorna från sex delprojekt i det tunnelbanebygge som pågår söder om Stockholm. Det handlar om cirka 75 000 ton massor varje vecka ska tas om hand.

– Mycket av arbetet sköts via telefon och med delprojekten spridda över hela södra sidan av Stockholm är man aldrig på rätt plats även om man försöker. Så det går lika bra, eller nästan bättre, att sköta driften från Horndal, via telefon eller Teams, säger Ulrika.

Här finns förutsättningar att må bra

I valet att flytta till Horndal fanns också en stark längtan bort från stress och hets.

– Jag var otroligt less på storstan och kände mig alltid stressad av att vara där. Så jag bestämde mig helt enkelt för att ge mig själv bättre förutsättningar att må bra genom att flytta därifrån, berättar Ulrika. 

Joachim följde efter.

– Jag hamnade också här i Horndal till slut, även om jag först tittade på hus lite längre bort. Men huset jag hittade här passar mina fritidsintressen. Eftersom jag gärna odlar mycket var trädgården viktig. Redan i somras kunde jag skörda bönor, mangold, purjolök och tomater. Dessutom går jag mycket och ofta, så dom miltals med skogsvägar som finns häromkring är fantastiska!

Duons fascination av berg och sten kan de dessutom uppleva med utflykter i närområdet, men här finns också andra naturupplevelser:

– Vi brukar åka på norrskenssafaris och skogarna här är magiska med gott om både bär och svamp! Ja, här hemma finns det alltid något att göra och det är lätt att komma i kontakt med människor. Alla grannar pratar med varandra, därför finns det en samhörighetskänsla samtidigt som bruksortsfolk är rakt på sak och de försöker inte att linda in något, det passar oss! säger Ulrika.