fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Noraglass 100 år

Noraglass 100 år
2023-08-03 Tobbe365
Text och foto: Cilla Larsdotter

Hipp, hipp hurra! Noras iskalla stolthet fyller 100 år. Mycket har förändrats under ett sekel, men NoraGlass håller ställningarna – som oförändrad gammal goding i staden 

Det var Selma Gerdin som satte Nora på glasskartan. 1923 flyttade hon till Nora från Gävle. Väl i Nora kavlade hon upp ärmarna och startade Nora Bazaraffär. Redan första sommaren började hon även veva glass, som serverades med nymodigheten nygräddade “vofflor”. Efter några år fick hon via en handelsresande ett ovärderligt tips. En butik i Jämtland som sålde fantastiskt god glass skulle lägga ner. Selma köpte både verksamheten och det hemliga glassreceptet. Selmas glass blev omtalad och såldes där människor samlades. Lördagsdanser, marknader och idrottsevenemang fick besök av de mobila glassbarerna. Allt jobb sköttes av Selma, hennes barn och säsongsanställda hemmafruar och skolflickor. Selmas glass blev definitivt en hit, för både stora och små. Än idag säljs NoraGlass under den varma säsongen, med start i slutet av april, samt under adventshelgerna. Men idag har personalstyrkan bytts ut mot mestadels sommarlediga skolungdomar.

Glassen är fortfarande alltid dagsfärsk

” NoraGlass kan beskrivas som ett mellanting av kulglass och mjukglass. Det är tack vare att den görs dagsfärsk

Början på glasskarriären

För nuvarande ägare Lena och Anders Kadesjö började glassäventyret 2008 – av en lycklig slump.
– Vi ville jobba tillsammans, men hade inte landat i med vad och hur. En dag satt jag på mitt dåvarande jobb och såg en annons i tidningen. NoraGlass var till salu. Tankarna väcktes, kanske man kunde ta över en verksamhet i stället för att starta en ny? berättar Anders.

Det kunde man. Lena och Anders köpte verksamheten och tog över all produktion och försäljning av NoraGlass. Kruxet var bara att det skedde två månader innan säsongen startade.
– Det var mycket att lära sig. Vi hade jobbat inom café och restaurang, som extrajobb och sommarjobb, men aldrig med glass. Men förra ägaren var så mån om att det skulle gå bra och hjälpte oss att starta upp. Det gick över förväntan och vi fick en bra start, säger Anders.
– Det lustiga var att vi lagt allt krut på att lära oss produktion, råvaror och ekonomi. Första dagen i luckan den sommaren var spännande. Det är svårare än man tror att skopa till en snygg glass, fyller Lena i med ett skratt.

Evald Idemo och Selma Gerdin i glassfabriken
Karin Fallgren säljer NoraGlass på torget

Förvaltar minnet och traditionen

Femton år senare sitter skopandet i ryggmärgen och Lena och Anders trivs med livet som glassfabrikörer. Nora Glassfabrik är ett litet företag som överlevt i 100 år på att satsa på kvalitet, vilket tvingar verksamheten att fortsatt vara småskalig.
– Vi är en liten del av NoraGlass historia. Därför känns det viktigt att förvalta det som finns. Visst har vi under åren tagit små steg mot förändring, men det viktigaste är att kunderna känner igen sig. NoraGlass ska liksom vara som det alltid varit, det är viktigt för kunderna, konstaterar Lena.

Under åren har Lena och Anders utökat verksamheten med försiktiga steg. Numera driver paret både Strandstugan och Selma G nere vid strandpromenaden i Nora. Caféerna som gör det möjligt att servera Noras stolthet i olika sammanhang. Ett sätt att utöka och förbättra, utan att förändra själva glassen. Den kalla läckerheten är fortfarande dagsfärsk. Precis som för hundra år sedan.
– NoraGlass kan beskrivas som ett mellanting av kulglass och mjukglass. Det är tack vare att den görs dagsfärsk och aldrig fryses ned helt som den blir så krämig. Precis som på Selma Gerdins tid, då det inte fanns frysar. Gammaldags och absolut krångligare, men utan den metoden skulle inte NoraGlass vara NoraGlass, säger Anders.

Smaken bestäms samma morgon

Ända fram till 1960-talet var det ett par smaker som gällde i glasskiosken, vanilj och smultron. Idag är det vanilj och hasselnöt som är de två stående sorterna medan den tredje smaken varierar från dag till dag och bestäms först på morgonkvisten. Beroende på vad som finns hemma och vad glassfabrikörerna är sugna på, rörs glassen samman med olika smaksättningar i fabriken.

I år firar alltså Anders och Lena en hundraåring i Nora. Förutom att fira med utställning, jubileumsjippon och fest, satsar de på att fortsätta vårda och föra vidare traditionen med Selmas Gerdins handvevade glass.
– Här finns det ett fint värde i att allt är som det brukar. Det är ju det som är det unika, avslutar Anders.

NORAGLASS 100 ÅR