fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Med vänligt bemötande på menyn

Med vänligt bemötande på menyn
2019-11-19 Anders Gidlund
Text: Pelle Svensson, Ordalag Foto: Frida Edlund

I Nora finns en krögare med både glädje och vänligt bemötande på menyn. Nästan 500 mil från hemlandet Jordanien har Josef Nassim Khzouz byggt sitt och Noras eget Babylon.

På restaurang Babylon vid torget i Nora serverar Josef Nassim Khzouz pizzor, sallader, kebab och grillrätter, och något annat som gästerna också återvänder för – glädje, ett vänligt bemötande och bullrande skratt.

– Det är en del av vår kvalitet. Man måste prata med folk, det handlar inte bara om mat, säger Josef.

I hans ögon syns det att han tycker om det han gör, att han är tillfreds med tillvaron och ser ljust på framtiden. Med all rätt, för Babylon har utvecklats till en framgångssaga, mycket beroende på att krögaren själv är den härliga karaktär han är.

Första pizzan misslyckades

Sjutton och ett halvt år gammal flyttade Josef från hemstaden Madaba tre mil söder om den jordanska huvudstaden Amman till Polen.

– När jag senare kom till Sverige bodde jag på olika ställen och kom så småningom in i restaurangbranschen. Min första pizza gjorde jag i Karlskoga, men den blev så dålig att kunden beställde en kebabrulle istället, säger han med ett skratt.

Idag anser många gäster att Josef och hans personal serverar den bästa pizzan i Nora. Men vilken pizza väljer han själv?

– En stark mexikansk, en Vesuvio med lök eller en Capricciosa med lök

Viktigt umgås kring bordet

När trebarnspappan Josef äter hemma med familjen serveras det annan mat än på Babylon – det blir lax och tonfisk eller kyckling med ingefära, soja och vitlök.

– Men mat handlar inte bara om det som finns på tallriken, att bli mätt. Det är lika viktigt att umgås kring bordet, att ta sig tid att prata, att koppla av och bry sig om de man äter tillsammans med.

Varför blev det just Nora när han etablerade restaurangen 2008?

– Jag trodde på Nora, jag trodde på läget och Nora trodde på mig. Jag gjorde ett bra val, säger han och tillägger snabbt:

– Men för att lyckas måste man alltid komma ihåg att ta hand om gästerna. Det är då en restaurang kan leva länge.

Man måste prata med folk, det handlar inte bara om mat!