fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Fika by Linda & Fredrik

Fika by Linda & Fredrik
2019-11-20 Anders Gidlund
Text och foto: Katarina Petersson

De byggde ett koncept på en månad och färdigställde Fiket från tak till sockel på två veckor. Linda Alsén och Fredrik Nylén äger och driver nyöppnade Fiket efter Faluvägen i Hofors, en plats där du kan känna dig som hemma.

LLinda Alsén har tidigare drivit blomsterbutik med inredning och under tre år drev hon Hanssons konditori tillsammans med sambon Johan.

– När vi sålde sa jag” aldrig mer”. Men när den tidigare verksamheten här i lokalen var till försäljning så kom frågan till mig om jag inte skulle ta över, berättar Linda.
Ett frö började gro hos Linda och när hon träffade på sin vän Fredrik Nylén, som var ute och promenerade med sin hund, ställde hon frågan om de inte skulle göra något tillsammans.

– Det var på en onsdag och på fredagen ringde Fredrik och det var då resan började, säger Linda och skrattar.

Kompletterar varandra

Hela konceptet, allt från inredning, innehåll och utseende, byggdes från grunden på en månad. Borden och hyllorna är egengjorda. Både Linda och Fredrik har bakgrund som företagare och de säger att de tack vare det vet vad som krävs och behöver göras.

– Vi är olika som personer men har samma målbild, det gör att vi kompletterar varandra, säger Fredrik.
Trots det tajta tidsschemat kunde de öppna Fiket som planerat.

– Det var mycket tack vare släkt, vänner och lokala entreprenörer. Vi hade sådan tur att vi kunde ta över de två medarbetarna från den tidigare verksamheten och det kändes bra för både oss och tidigare ägare, säger Linda och Fredrik

På Fiket kan du fika gott, titta på fina saker, sitta ner och känna som att du är hemma hos oss

Känna sig som hemma

När du kliver in på Fiket så möts du av stilrena inredningsdetaljer, stora nybakade bullar, härliga mackor och varma leenden.

– Vi kommer hålla ett grundutbud med fikabröd, sen kommer vi testa oss fram och testa nytt. Vi bakar på vårt sätt, från grunden med riktigt smör och bra råvaror, säger Fredrik och ler.
Inspirationen hittar de på nätet, i vardagen, hemma och hos människor. Inspirationen för inredningsdelen kommer mycket från Instagram och Pinterest.

– Men sen är detta vår stil, det är detta ni skulle hitta om ni kom hem till någon av oss. På Fiket kan du fika gott, titta på fina saker, sitta ner och känna som att du är hemma hos oss, säger Linda.

Hon slår fast att det ska vara en upplevelse att komma till Fiket för att fika. Och i framtiden planerar Linda och Fredrik att bjuda på både gästbakare, mer inredning, föreläsningar och kurser.

RECEPT:

Fredriks godaste kardemummabullar

Kardemummabullar, 30 stycken

5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk nystött
kardemumma
800 g (ca 1,4 l) vetemjöl special
150 g rumsvarmt smör

Kardemumma-fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk nystött kardemumma
1 msk ströbröd

Till pensling:
1 ägg
0,5 dl råsocker
1 tsk nymalen kardemumma

Gör så här:
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
3. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, nästan allt vetemjöl och smöret i bitar.
4. Arbeta degen cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig och lossnar från kanterna från bunken.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
7. Tippa upp degen på mjölat bakbord och knåda lite lätt. Kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och vik ihop degen långsida mot långsida. Skär degen i remsor som du tvinnar och rullar ihop till en snäcka med änden under bullen.
8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över råsocker blandat med kardemumma.
10. Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.
11. Låt bullarna svalna på galler.

Sugen på att baka själv?

Fredrik Nylén har inte bara öppnat Fiket, han har precis gett ut en ny bakbok också. I Matbröd hittar du recept på frallor, scones, knäckebröd, tekakor, rödbetsbröd, sirapslimpor, långpannebröd, baguetter, nattjästa bröd och mycket mer. Plus en enkel surdegsskola och många bra, roliga tips.
Förlag: Semic