fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Med respekt för råvaran

Med respekt för råvaran
2017-02-20 Martina Sandberg
Färna Herrgård
TEXT: LENA BERGMAN
FOTO: SUSANNE FLAMME

När köket på Färna Herrgård väljer råvaror till maten tittar de på tre olika ställen: Hos bönderna i närområdet, i Bergslagens skogar eller i den egna köksträdgården.

Närodlat, säsong och svenska smaker är basen i all vår matlagning. Det är mat lagad från grunden med respekt för råvaran.

Färna Herrgård
Afternoon tea.
FOTO: BJÖRN OLFENIUS

Strax utanför Skinskatteberg, mitt i Bergslagens trolska skogar, ligger Färna Herrgård. Här har gäster kommit och gått genom århundraden, och herrgården har sett allt från smeder och bergsmän till kungligheter, grevar och baroner. Idag är Färna en populär spa- och konferensanläggning, och det är inte minst maten som lockar. För här är maten viktig, inte bara som näring utan även som en njutning för både öga och gom. Till sin hjälp har kockarna de lokala bönderna, Bergslagens skogar och den egna köksträdgården.

– Närodlat, säsong och svenska smaker är basen i all vår matlagning. Det är mat lagad från grunden med respekt för råvaran. Helt enkelt gourmetmat på lokala råvaror, säger Inga-Lena Eriksson, köksmästare och restaurangchef.

Det nära samarbetet med bönderna runt omkring har pågått i många år, och tack vare sitt arbete med lokal mat blev Inga-Lena 2012 utsedd till årets matentreprenör i Västmanland. Samarbetet sätter sin prägel på restaurangen på flera sätt.

– Våra nära bönder karaktäriserar verkligen matlagningen här. Vi blir mer personliga och kan berätta för gästerna både om våra råvaror och om bönderna, säger Inga-Lena.

– Jag tror att vi kommer att se ännu mer av lokalt och ekologiskt i matlagningen framöver, för vi blir mer och mer medvetna om vad vi stoppar i oss.

Har du något tips till dem som vill laga mer närproducerad och ekologisk mat?

– Laga mat med glädje och stolthet, bra råvaror förtjänar respekt! Och sänk graderna på ugnen så maten tillagas lite långsammare. Smak och saftighet blir kvar då.

Färna Herrgård, Inga-Lena Eriksson
FOTO: MARTIN BOHM

Bergslagen är otroligt vackert. Jag hittar inspiration på den plats jag befinner mig på, och i Färna finns inspirationen mitt framför näsan; i trädgården, örtagården, sjön, fasanen som alltid springer omkring här. Här finns verkligen den rätta känslan!

–Inga-Lena Eriksson, köksmästare och restaurangchef på Färna Herrgård