fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Vandra i Idres fjällvärld. Tips på tre fina turer.

Vandra i Idres fjällvärld. Tips på tre fina turer.
2017-01-31 Martina Sandberg
Norra Dalarna. Vandra i Idres fjällvärld.
Text: Lena Bergman
Foto: Nisse Schmidt

Vildmark med vidsträckta skogar. Vackra fjäll och vindlande vyer. Att vandra i norra Dalarna är en lisa för kropp och själ.

Från Älvdalen i söder och vidare norrut mot Särna, Idre och Grövelsjön väntar en guldgruva för den som söker en aktiv semester för hela familjen. Längst i norr öppnar sig här Sveriges sydligaste fjällvärld, mäktig med sina vidder och höga toppar. I området finns vandringar för alla smakriktningar, med utmärkta turer som tar allt från några minuter till flera dagar.

Men vilket tur ska man välja? Vi bad en expert, Fredrik Nilsson på visitidre.se, tipsa om tre turer som bjuder på helt olika utmaningar och upplevelser.

1. Lätt och vackert till Njupeskär

Norra Dalarna. Vandra i Idres fjällvärld.
Njupeskär

I Fulufjällets nationalpark finns en enkel och väldigt fin tur upp till Njupeskär, som med en fallhöjd på 93 meter är Sveriges högsta vattenfall. Det imponerande fallet är som vackrast tidigt på morgonen när solen lyser i vattenkaskaderna. Den lättvandrade stigen är fyra kilometer och går genom en enastående vacker trolsk granurskog. Avsluta gärna med att gå in på Naturum för att få veta mer om djur och natur.

TIPS:
Såväl flora som fauna är speciell i det här området. Strax bakom Njupeskär finns Old Tjikko, världen äldsta träd, som växt på samma ställe i 9 550 år. Trädet är dock svårt att hitta på egen hand, så för att vara säkert på att få se denna gamla raritet bör man gå någon av länsstyrelsens guidade turer.

2. Toppbestigning på Städjan

Norra Dalarna. Vandra i Idres fjällvärld.
Grövlan

Att bestiga det 1131 meter höga fjället Städjan är ett måste för många som kommer till Idre. Städjan, som från ena hållet ser ut som en vulkan, är ett av Sveriges mest karaktäristiska fjäll. Det var faktiskt det här fjället som inspirerade Richard Dybeck när han skrev texten till Sveriges nationalsång. Turen är inte mer än sex kilometer lång, men lite tuffare eftersom höjdskillnaden är rätt stor.

3. Varierad vandring med båt

Norra Dalarna. Vandra i Idres fjällvärld.
Städjan

En av Fredriks personliga favoritturer börjar faktiskt till sjöss. Du tar båten över Grövelsjön till Norge, och vandrar sedan tillbaka. Förutom tjusningen i att få åka båt halva vägen så bjuder turen på väldigt blandad natur med vandring både i skog och över fjäll med strålande utsikt. Turen är nio kilometer lång.

TIPS:
Under båtresan över Grövelsjön kan du se vraket av ett flygplan som nödlandade här under andra världskriget. Halva flygplanskroppen sticker upp ur vattnet.