fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

André Myhrer – från skidknatte i Bergsjö till OS-vinnare

André Myhrer – från skidknatte i Bergsjö till OS-vinnare
2019-11-27 Anders Gidlund
Text: Cilla Larsdotter

Jobb med tävlingar, plantsättning, försäljning av kläder och bingolotter. Jodå, utförsåkaren André Myhrer har också sålt bingolotter. Familj och grannar i lilla Bjåsta var stamkunder när lotter skulle säljas till förmån för den egna klubben.

Det ideella engagemanget är avgörande för idrottsföreningar på mindre orter menar André Myhrer. Hans egen klubb Bergsjö Hassela Alpina var inget undantag. Förutom barnen själva hjälptes engagerade föräldrar, tränare och andra eldsjälar åt för att ge barn och unga möjligheter att åka utför.

– Jag skulle säga att vi alltid gjort allt med ett leende på läpparna. Det har varit mer fokus på att det är kul än på resultat. Vi har haft nära till skratt och en otrolig gemenskap. Det ideella arbetet är ett kul sätt att umgås och barnen märker när ledare och andra vuxna också tycker att det är roligt, säger André Myhrer.

André Myhrer

Testa på olika saker! Det är inte blodigt allvar. Ha kul så länge det går utan press. Åk skidor hemma när det finns snö, men gör annat på sommaren. Man blir mer peppad och taggad då och utvecklas mer om man gör olika saker.

Hassela Ski Resort, här finns Bergsjö Hassela ­Alpinas hemmabacke. Det var här allt en gång ­började för André Myhrer.

Bergsjö Hassela Alpina är fortfarande Andrés hemmaklubb. Träningen för barn och ungdomar ser ut ungefär som när han en gång började. Under snösäsongen är det träning i backen på tisdagar och torsdagar. Kompetenta och engagerade ledare och ett roligt träningsklimat har alltid varit Bergsjö Hassela Alpinas signum. Men André konstaterar också att föräldragenerationen var bättre på ideellt arbete än vad hans egen generation är. Nu är det inte riktigt lika självklart för alla att ställa upp och bidra med ideella insatser som det var förr.

Fotboll, hockey och utförsåkning

Första gången André stod på skidor var han ungefär fyra år och på fjällsemester i Tänndalen med sina föräldrar. Han kan fortfarande minnas den glädje han kände när han stod på skidorna i backen. 

– Skidglädje skulle jag kalla det, säger André. Det minns jag väl. Det blev fler fjällsemestrar i Tänndalen. Där fanns det en timingbana där man kunde köra och jämföra sin egen tid mot Ingemar Stenmarks tid på samma bana. Det var kul!

När det arrangerades skidskola för att få fler aktiva i hemmabacken i Hassela så var André med och det gav mersmak. Men det var inte bara utförsåkning som tog hans tid. André spelade också hockey och under sommarsäsongen fotboll tills att han var 14–15 år. 

– Testa på olika saker, säger André. Det är inte blodigt allvar. Ha kul så länge det går utan press. Åk skidor hemma när det finns snö, men gör annat på sommaren. Man blir mer peppad och taggad då och utvecklas mer om man gör olika saker.

Det blir sista säsongen för mig nu och jag ­siktar på att vinna två race till. Det skulle kännas bra med tio världscupssegrar ­innan jag slutar!

Vuxna har stort ansvar

Idag är det mer fokus på resultat inom idrotten och där har föräldrar och ledare ett stort ansvar menar André. Det är ofta föräldrar och ledare som driver på barnen. Det är viktigt med större flexibilitet, det är okej att missa träningar i en idrott om det krockar med en annan idrott som man också vill utöva. Man ska inte behöva missa matchen på helgen för att man missar en träning.

– Barnen måste få bestämma själva hur mycket de vill satsa och på vad. Det är inte rimligt att träna sju ­dagar i veckan när man är barn. Själv har jag som ­elitåkare tränat fem dagar i veckan de sista två åren för att kunna vila och få tid med familjen på helgen.

Vill ge bra saker tillbaka

Efter många år som aktiv ville André hitta ett forum där han kan dela med sig till andra av allt det positiva han själv fått. Av den tanken blev André Myhrer Ski Academy verklighet. Där får 20 ungdomar chansen att under några dagar träna med och inspireras av André. Det har genomförts en gång i Hassela på Hassela Ski Resort och tanken är en fortsättning.

– Det här är ett sätt för mig att ge tillbaka av allt jag fått från skidsverige. Det blir sista säsongen för mig nu och jag siktar på att vinna två race till. Det skulle kännas bra med tio världscupssegrar innan jag slutar!

Vinnarskalle har han alltid haft, André Myhrer, men glädje och ideella krafter har varit minst lika viktiga som grund för hans framgångar.

Lä mer om Hassela Ski på: Hasselaski.se

André Myhrer
I vinter gör André Myhrer sin sista säsong som utförsåkare. På meritlistan finns guld i slalom under OS i Pyeongchang 2018, brons i slalom under OS i Vancouver 2010 och vinst i slalom-världscupen säsongen 2011/2012. André bor i Hudiksvall med frun Madelene och två barn. Han är uppvuxen i Bergsjö, Nordanstigs kommun.