fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Paddla i Nordanstig – lugn, äventyr och naturupplevelse på en och samma gång

Paddla i Nordanstig – lugn, äventyr och naturupplevelse på en och samma gång
2020-06-25 Anders Gidlund
Text: Cilla Larsdotter Foto: Per Trané

Glida ljudlöst över lugnt vatten eller utmana dig själv i virvlande forsar? Paddling passar både den som är nybörjare eller mer erfaren. Nordanstigsleden sträcker sig från Kölån norr om Hassela­sjön till det lilla brukssamhället Strömsbruk vid kusten. Välj att paddla hela sträckan på sex mil eller delar av den.

paddlar Nordanstigsleden
Foto: Per Trané

N ordanstigsleden består av både stora och små sjöar, smala åar och några rännbara forsar. Den som paddlar hela sträckan mellan Kölån/Hassela och Strömsbruk kan räkna med att själva paddlingen tar tre dagar. Vissa delar är krävande och tipset är att ge turen ett par dagar till för att uppleva mer, fiske och bad till exempel.

Det är fina fiskevatten och det går att lösa ett fiskekort och fiska längs hela sträckan. I Ässjöarna i Hassela kan du fiska abborre med guide och hyra utrustning. På flera ställen finns fina möjligheter till bad.

För att ta sig fram hela vägen från Hasselasjön till Strömsbruk är det nödvändigt att lyfta upp och transportera kanoten på land på flera ställen. Till det behövs en kanotvagn för att det inte ska bli för tungt. 

 Vi har en förmåga att tro att vi måste iväg så långt bort. Äventyret finns närmare än du tror.

Tar upp kanoten
Foto: Per Trané

Bäverspaning!

För den som aldrig har paddlat kanot kan det vara lagom att göra en kortare tur för att känna sig för. En tur på Hasselasjön eller en tur från Strömsbruk till Holm där man paddlar både i sjö och å. Den turen tar ungefär en halvdag och chansen att få se bäver är stor. Spana efter de långa svallvågorna som blir efter simmande bäver. Om bävern tycker att man kommer för nära slår den hårt med sin kraftiga svans i vattnet och försvinner under ytan, men efter ett tag kommer den upp igen.

Äventyret finns nära

Tillsammans med sin fru Jaye har Johan Adlercreutz under många år hyrt ut kanoter och drivit vandrarhemmet i Strömsbruk. Intresset för att semestra hemma i Sverige har ökat.

– Vi har en förmåga att tro att vi måste iväg så långt bort. Äventyret finns närmare än du tror. Bara att vara utomhus i två hela dygn ger en känsla av att ha varit borta mycket längre, säger Johan.

Det ska inte vara en kraftmätning att ge sig ut på en tur menar Johan. Det är bättre att ta sig lite mer tid och lägga upp en tur på en lagom nivå.
För den som aldrig paddlat kan det vara en utmaning att ta sig i och ur kanoten i början. Det är viktigt att lära sig grunderna innan man ger sig ut längre.

I och runt Hassela finns flera fina natursköna åar och vattendrag. Där kan den som vill hyra kanoter och boka både längre och kortare turer med eller utan guide från Äventyrsmästarna. Sommarens äventyr är inom räckhåll. I Hälsingland

Här kan du hyra kanot i Nordanstig:
• Äventyrsmastarna
• Kustleden.com
kanot med åror
Foto: Per Trané
Tips inför paddlingen
1. Se till att du kan grunderna i paddling innan du ger dig ut på en tur.
2. Det är viktigt att du kan läsa kartor när du vistas i skog och mark.
3. Om du paddlar i en sjö, håll dig längs sjökanten så får du se mer och har nära till land om du behöver ta en paus.
4. Grundläggande campingkunskap behövs (laga mat i det fria, resa tält etc)
5. Det är ingen pryltävling att vara ute i naturen! Äldre och begagnad utrustning fungerar ofta bra. På svenskaturistföreningen.se finns goda råd om vad du bör ha med dig när du ger dig ut i naturen.
6. Se till att du har koll på allemansrätten! Om du är osäker på vad som gäller, läs på allemansratten.se