fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Maria driver hästgård: Det genuina och ­enkla är en drivkraft för mig

Maria driver hästgård: Det genuina och ­enkla är en drivkraft för mig
2020-02-28 Anders Gidlund
Text och foto: Cilla Larsdotter

Med utsikt över den norrhälsingska skogen och bergen har Maria Östlund, hennes familj och deras hästar, får, hundar och katter sitt hem. I byn ­Svedje med anor från 1500-­talet ligger Hammarns gård där Maria föder upp brukshästar och håller körkurser. Det är en plats där det råder ett alldeles särskilt lugn.

Maria Östlund driver hästgård i Hassela
Foto: Cilla Larsdotter

Om man tackar ja till saker i livet så händer det saker. Det rasslar liksom till säger Maria. Och kanske är det därför hon bor på Hammarns gård. Av en händelse fick hon tips om annonsen på Blocket för elva år sedan och när hon och sambon Jonas åkte dit och tittade var saken klar. De hade kommit hem. Senare visade det sig att gården varit i hennes släkts ägo tidigare, redan på 1700-talet. Cirkeln slöts.

Hästar har alltid funnits i Maria Östlunds liv. När hon var åtta år fick hon sin första ponny. Hennes pappa var rädd för hästar, men tyckte att det var viktigt att dottern fick lära sig hantera och ta ansvar för djur. Så ponnyn fick flytta in på den lilla gården i Njurunda.

Som trettonåring fick Maria en annan häst, en fjording, som användes för arbete på gården, till exempel att ta upp potatis. Då väcktes Marias intresse för brukshästar på allvar. Sedan dess har det blivit mycket körning med häst och en del kurser.

 Nordsvensken är en jätte­bra allroundhäst som vill jobba. De är tåliga, intelligenta och lättlärda.

Foto: Cilla Larsdotter

Nordsvenska hästar vill jobba

Maria föder upp och tränar nordsvenska hästar och håller också kurser i körning. Intresset för att lämna hästar för inkörning är stort. Hon erbjuder också kortare turer där man får prova på att köra med häst. Det tar ungefär ett och ett halvt år att utbilda en häst för brukskörning. Då har man en bra grund att arbeta vidare från, säger Maria.

– Nordsvensken är en jätte­bra allroundhäst som vill jobba. De är tåliga, intelligenta och lättlärda. De är bra både att rida och köra. De är snälla hästar.

Rasen är frisk och väl anpassad för det nordiska klimatet. Den avlades fram för tungt arbete inom jord- och skogsbruk, men blev ovanligare när mekaniseringen tog fart. Därför blev det viktigt att se till att rasen bevarades, något som Hammarns gård bidrar till.

Maria med fölet Tikka och stoet Tindra.
Foto: Cilla Larsdotter

Balans en nyckel i livet

Nyckeln i livet är att vara i balans med sig själv och för att uppnå det ska man lyssna in det som inte sägs menar Maria. Det händer mycket inom en när man umgås med hästar, säger hon. Alla djur är känsligare än vad vi människor är.

– Det är en förmån att få bo och leva så här. Jag är inte hel om jag inte får vara nära naturen. Man följer naturens växlingar och får vara här och nu. Det genuina och enkla är en drivkraft. Djuren är äkta och ger så mycket energi.

Intresset för att få balans i livet fick Maria att intressera sig för inkaschamanismen i Peru som bygger på att det ska finnas en balans mellan djur, natur och människa. För att vi människor ska må bra måste vi ta hand om jorden som vi är beroende av. Ett förhållningssätt som Maria strävar att leva efter.

Jag är inte hel om jag inte får vara nära naturen.
…Djuren är äkta och ger så mycket energi.

Maria med tackan Carro.
Foto: Cilla Larsdotter

Genbank för roslagsfår

Produktionen är ekologisk på Hammarns gård som också är genbank för roslagsfåret, en hotad svensk lantras. Roslagsfår är ganska små och enkla att hantera när de till exempel ska klippas. En tacka väger mellan 30 och 40 kilo. Köttet säljs som köttlådor i liten skala och djuren slaktas på ett lokalt slakteri. Skinnen bereds med ekologiska metoder bara några mil bort.

Rikedom att leva i harmoni

Maria har både provat på livet i villa och livet på landet. Alla kan inte leva det liv hon lever säger hon, men hon hoppas att hon kan inspirera andra, vara ett alternativ.

– Alla kan inte lära sig att köra med häst, men jag önskar att fler vågade vara ekorren som hoppar ur hjulet. Våga kliva ur konsumtionssamhället och leva lite enklare. För rikedom, vad är det? Kan du se att det är rikedom att leva i harmoni med dig själv och naturen, ja då finns det hur mycket rikedom som helst.