fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Kanotäventyr i Färnebofjärdens nationalpark

Kanotäventyr i Färnebofjärdens nationalpark
2022-08-17 Anders Gidlund
Text: Åsa Backman
Foto: Lina Lingers

Följ med Nanna och Lina med familjer på paddling i Färnebofjärdens nationalpark. Systrarna har rest mycket i jakt på upplevelser och äventyr, men nu var det semester på hemmaplan som gällde.

Man blir hemmablind. Vi har rest runt i hela världen och i jakten på nya häftiga upplevelser hade vi glömt bort att vi själva bor i ett semester­paradis, ut­brister Nanna Jan-Ers. Hennes syster, Lina ­Lingers, håller med. De bor båda i Ulvkisbo, strax väster om Österfärnebo och därmed bara ett par mil från parken.

I Färnebofjärdens nationalpark möts fyra av ­Sveriges landskap: Gästrikland, Uppland, Dalarna och Västmanland. Parken består framför allt av vatten och är känd för sitt rika fågelliv, men också för den varierande naturen och myllret av djur: älg, utter, bäver… och mygg. Nedre Dalälven är rikskänt för sina mygg. Nanna berättar att myggbekämpningen gör att området inte längre har de problem som det ofta skrivs om, men att det finns myggprognoser om man är orolig.

Barr i håret eller vita dukar?

Systrarna pratade en del om hur de skulle lägga upp paddlingen innan de gav sig ut. Man kan nämligen välja bekvämlighetsgrad, från riktig lyxsemester med boende och trerätters middag på något av ­Gysinges hotell, till att ta med egen utrustning och bo i tält eller vindskydd längs vägen. Eller någonting mitt emellan.

– Om man inte gillar barr i håret kan man bo bekvämt på herrgård eller i stugor. Du kan också hyra all utrustning av uthyrnings­firmorna om du väljer att bo ute. De kör ut mat, badtunnor och vad du vill längs vägen. Våra barn var sugna på att tälta och vi valde att hyra kana­densare men använda egen utrustning och mat. Det blev en väldigt billig ­semester, berättar Lina.

Det var häftigt att se hur fantasin flödade när dataspel och telefoner låg kvar hemma.

Paddlade på barnens villkor

Linas söner Åke och Gunnar är åtta respektive sex år gamla, och Nannas son Otto är fem. De funderade en del på om grabbarna skulle bli rastlösa av att sitta stilla i kanoterna, men oron visade sig vara helt obefogad.

– Vi är inga vana paddlare, men vi är ute mycket i naturen med barnen. Det var häftigt att se hur fantasin flödade när dataspel och telefoner låg kvar hemma. De sjöng, lekte kurragömma, hittade på tävlingar och berättade historier, skrattar Nanna. Vi stannade när barnen ville, grillade korv vid någon av alla vindskydden, fiskade och badade.

Hon får något drömskt i blicken när hon berättar om gäddan som de drog upp när de lagt till för kvällen, om kvällsljuset, fågelkvittret, fiskgjusen och havsörnen som svepte förbi och spåren av bäver som de hittade längs vägen.

– Det var absolut ett av mina bästa sommarminnen. Jag kände mig helt utvilad efter den där turen. Det var ingen prestation inblandad över ­huvud taget, bara total närvaro, berättar hon. Det finns många rastplatser i parken och alla är så välskötta, rena och snygga med gott om toapapper på dassen och ved vid eldplatserna. Det var så enkelt!

Systrarnas bästa tips

Ladda ned en karta från Färnebofjärdens ­Nationalparks webbplats. De är mycket informativa. 
Paddla med strömmen och vinden. En paddel­semester behöver inte vara hardcore! Uthyrningsfirmorna kan lägga i och hämta upp kajaker och kanadensare i princip var som helst.
Unna dig lite lyx. Ta med en flaska vin, choklad eller en god efterrätt. Man behöver ju inte bära, så det är bara att lasta i. Vi hade med oss pannkakssmet som vi fick användning för sista dagen när det var lite grinigt ute. 
Ta med fiskespön. Fiske­kort köper man enkelt online när andan faller på.
Packa allt i sopsäckar. Det gjorde vi trots att det var strålande solsken. Det är skönt att kunna paddla på och skvätta vatten utan att tänka på att allt blir blött.