fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Aktiva äventyr i unik natur

Aktiva äventyr i unik natur
2023-06-29 Tobbe365
Text : Lena Bergman Foto: Jonas Bilberg

Mikael Nilsson reste jorden runt innan han hittade hem i en
by med 30 invånare. I den unika vildmarken runt Kloten har han uppfyllt drömmen om aktiva naturupplevelser. Här får nu människor från hela världen uppleva svensk vildmark.

Mikael Nilsson Foto: Jonas Bilberg

Den orörda naturen runt Kloten sägs vara Sveriges sydligaste vildmark. Här sim­mar bävrar i slingrande vattendrag och majestätiska älgar kliver fram genom den djupa skogen. I den lika vilda som vackra miljön bjuder Mikael Nilsson på Nordic Discovery in till aktiva naturupplevelser året runt. Men trots att Mikael är född och uppvuxen i trak­ten var det ingen självklarhet att han skulle hamna här. I själva verket behövde han tillbringa över två decennier runt om i världen för att få upp ögonen för sin unika hemmaplan.
– Jag jobbade med äventyrsturism i Sydamerika. När jag kom hit för min systers bröllop insåg jag att naturen här var som fryst som i en törnrosa­ saga: Jag hade inte missat 23 år utan allt var likadant som när jag lämnade. Det här vildmarksområdet låg bara och väntade på att bli upptäckt, säger Mikael Nilsson.

Att komma ut på spegelblankt vatten ger naturupplevelsen
en helt annan dimension, och vildmarken du paddlar i är unik på den här breddgraden.

Fantastisk vildmarkspaddling

Den insikten fick Mikael att styra flyttlasset tvärs över jorden och slå ner bopålarna i Kloten för att starta Nordic Discovery. Den fem personer starka familjen Nilsson har både ökat byns storlek och sänkt dess medel­ ålder. Här fanns en gång i tiden både
hytta och järnväg, men idag är Kloten en liten idyll med bara 30 invånare. 

– Allt fler små byar på landsbygden försvinner. I vår moderna tid känns det bra att naturturismen kan fungera som en motkraft, säger Mikael Nilsson.

Där järnet tidigare var i centrum är numera  Nordic Discoverys äventyrscentral hjärtat i byn. Härifrån utgår lederna och här startar de guidade turerna, här kan man hyra friluftsutrustning och det finns en vildmarkslodge att bo över i. När snön ligger djup på vintern packas kanoter och cyklar undan, och i stället åker man skridsko och skidor. 

– Vi har riktigt bra MTB och vandring här, men själv tycker jag att paddlingen på våra kanotleder är allra bäst. Att komma ut på spegel­ blankt vatten ger naturupplevelsen en helt annan dimension, och vildmar­ken du paddlar i är unik på den här breddgraden, säger Mikael Nilsson. 

 

Jobbar med sitt största intresse

Mikael har jobbat i bland annat Nya Zeeland, Taiwan, Hawaii och Peru. Men det var i Kloten han fann platsen där han kunde förverkliga sina dröm­ mar. Här är ingen dag den andra lik, för över väder och vilda djur rår man inte. Att jobba med aktiva naturupp­levelser är lika krävande som givande. 

– Jag har valt att jobba med mitt största intresse och även om det är slitsamt så är det efter 42 år med äventyrsturism fortfarande kul. Nordic Discovery har blivit populärare än jag någonsin hade trott. I början gapskrattade mina kompisar och sa att ingen skulle väl betala för att komma hit och se en älg. De hade väldigt fel, säger Mikael Nilsson. 

 

 

Ta tåget ut i vildmarken 

Lite tåg, en del vand­ring och en alldeles unik paddling i naturreser­vatet Malingsbo­Kloten. 

Tåg i Bergslagen

Nordic Discovery hyr ut kanoter och kajaker i Kloten och de erbjuder fraktservice längs Bergslagens kanotleder. Häng med på en unik
naturupplevelse som gör större avtryck i hjärtat än på klimatet. 

Resan startar på räls med Tåg i Bergslagen till Skinnskatteberg. Därifrån blir det kanot över sjön Övre Vättern och genom mellersta Hedströmmens fina, slingrande paddelvatten. Paddla till Baggå, precis på gränsen till naturreservatet Malingsbo-Kloten. 

Ovanför Baggå är Hed- strömmen känd som ett utmärkt fiskevatten, men på grund av forsar lämpar den sig inte för paddling. Vandra i stället Bruksle dens etapp 21 och 22 till Malingsbo. Det är ledens mest kuperade sträcka, där toppen av Matkullen bjuder på milsvid utsikt. 

I Malingsbo fortsätter en markerad vandringsled genom de djupa skogarna till Kloten. 

Väl där är det dags att kliva i kanoten – nu väntar unik vildmarkspaddling. Från Kloten går kanotleder åt både norr och söder lämpliga för allt från en kort barn och nybörjarvänlig paddling till tio dagars sammanhängande äventyr. Längs kanotlederna finns många fina rastställen med vindskydd och eldplatser. Här ramar höga granskogsklädda berg in de orörda vattendragen och lodrätta klippväggar stupar dramatiskt ner i vattnet. 

Välkommen ut i vildmarken!