fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Kul i kanal – paddla historiska vattenvägar

Kul i kanal – paddla historiska vattenvägar
2017-02-08 Martina Sandberg

Att paddla kanot är det optimala sommarnöjet. Ute i naturen och tillsammans med familjen kan det bli en avkopplande utflykt eller ett riktigt äventyr. Hit&Dit har testat två vattenvägar som förutom fin paddling erbjuder en hel del för den historieintresserade.

Strömsholms Kanal

Strömsholms Kanal
Strömsholms Kanal
FOTO: FAGERSTA KOMMUN

Om man vill kombinera avkoppling, naturupplevelse och industriell historia är Strömsholms kanal ett perfekt val.

Strömsholms Kanal byggdes för att underlätta transporten av järn från Bergslagen ner till Mälaren. Kanalen, som stod färdig 1795, är elva mil lång och passerar 14 sjöar och 26 slussar, från Barken i norr till Mälaren i söder. Även om kanalens dagar som godstransportled är förbi, så är Strömsholms kanal än idag en ådra som sjuder av liv.

Kanalen en populär turistled för fritidsbåtar och här finns mycket att göra och uppleva. Du rör dig enkelt mellan natursköna omgivningar, fängslande sevärdheter och spännande kulturskatter.

Strömsholms kanal är suverän för paddling. De norra delarna av kanalen går till stor del på sjöar och passar bra för kajak. Ju närmare Mälaren man kommer desto mindre blir sjöarna och det är mer å- och kanalpaddling.

Eftersom kanalen är en del av Ekomuseum Bergslagen man kan passa på att besöka bruk, smedjor och andra historiska sevärdheter på vägen.

André Axelsson

André Axelsson på Lakeside Adventures, arrangör av paddlingsturer i Strömsholms kanal.

– Om man vill kombinera avkoppling, naturupplevelse och industriell historia är Strömsholms kanal ett perfekt val. Här finns många sevärdheter och mycket att uppleva längs vägen, allt från Ängelsbergs bruk och Oljeön till Slaget vid Herrevadsbro i Kolbäck, säger André Axelsson på Lakeside Adventures, arrangör av paddlingsturer i Strömsholms kanal.

Paddling i Strömsholms kanal passar alla åldrar. Du kan göra allt från korta dagsturer till den något större utmaningen att paddla hela den elva mil långa kanalen.

– Vill man krydda med extra spänning finns många geocacher vid slussarna längs kanalen. Det passar bra om man vill söka skatter med barnen, säger André Axelsson.

» stromsholmskanal.se

Hjälmaren Kanal

Hjälmaren Kanal
Hjälmaren Kanal
FOTO: ARBOGA KOMMUN

Hjälmare Kanal är länken mellan Hjälmaren och Mälaren. Den 13 kilometer långa kanalen går mellan Gravudden i Arbogaån och Notholmen på Hjälmarens norra sida. Kanalen, som byggdes under åren 1629-1639, är Sveriges äldsta byggda vattenväg och går genom ett anrikt svenskt kulturlandskap. En paddeltur i Hjälmare Kanal är en riktig juvel för den historieintresserade

Det går utmärkt att paddla åt båda riktningar av kanalen, och landtransporterna vid slussarna är lättillgängliga grusade gångar. Vid Hjälmare docka finns ett besökscentrum med utställning om kanalens och dockans historiska och kulturella betydelse, där du också kan lära dig mer om områdets djur- och naturliv.

Väljer du att börja din tur vid Kvarnsjön (några hundra meter från dockan), kan du paddla 11 kilometer söderut mot Hjälmaren utan lyft. Den här delen av kanalen är bitvis den mest spektakulära, med prunkande grönska och pampiga ekar som kantar kanalen.

Häftigast är kanske den del som kallas Bergskanalen, där kanalen är bruten genom berg med granskog på ömse sidor.

» hjalmarekanal.com