fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Dyk ner i en förlorad värld

Dyk ner i en förlorad värld
2017-01-31 Martina Sandberg
Äventyrsgruvan
Text: Lena Bergman
FOTO: NICKLAS MYRIN

Gruvor, järnbruk och industrier har i århundraden varit Bergslagens signum. Idag har övergivna industrimiljöer och underjordiska gångar blivit unika arenor för extremsport.

Det är en väldigt speciell känsla att dyka bland alla lämningar från när gruvan var i drift. Jag fick lite känslan av att besöka Titanic.

Melissa Miller, äventyrsgruvan
”Det var en helt magisk upplevelse”. Melissa Miller från Borlänge har provat att dyka i Äventyrsgruvan.

Äventursgruvan i Tuna Hästberg, tre mil utanför Borlänge, är ett exempel på det. I den gamla järnmalmsgruvan ordnas numera guidade turer, från enkla vandringsturer till avancerade äventyrsturer med klättring. Men allra mest spektakulärt är förstås att det går att dyka i de vattenfyllda delarna av gruvan. En som provat är Melissa Miller.

– Det är helt magiskt! Att dyka här var som att göra en resa tillbaka i tiden. Och sikten och det klarblå vattnet gjorde att det kändes som att dyka i Thailand. Det var en månghundraårig gruvepok som tog slut när gruvan i Tuna Hästberg lades ner på sexiotalet. Men kvar i berget skvallrar åtskilliga kilometer med tunnlar, jättelika brytrum, schakt och salar om en svunnen storhetstid då gruvan sjöd av liv. För en dykare är det en minst sagt unik och annorlunda värld som väntar i det kristallklara vattnet. Här kan man se gamla byggnader, stegar, dörrar, gruvvagnar – och allt är perfekt bevarat i den syrefattiga miljön.

– Det är en väldigt speciell känsla att dyka bland alla lämningar från när gruvan var i drift. Jag fick lite känslan av att besöka Titanic. Det kändes som att tiden stått stilla, säger Melissa Miller.

För att som Melissa dyka i de underjordiska sjöarna behövs inte mer än vanligt dykcertifikat. För att dyka i Äventyrsgruvans ortsystem krävs däremot full cave, intro to cave eller mine diver-utbildning. Dykare från hela världen kommer till Tuna Hästberg för att dyka riktigt djupt in i gångarna. Drygt sju kilometer lina finns installerad här för att vägleda dykarna. Så här långt under jord fungerar nämligen inte kompassen.

– Det är spännande att dyka i Äventyrsgruvan även utan att simma in i tunnlarna, men man blir ju sugen när man simmar förbi dem. För dem som kan dyka in där finns mycket att upptäcka: gamla loggböcker, lunchrum, garderober med kläder. Efter att ha provat dyka i sjöarna är jag supersugen på att ta avancerat cert, säger Melissa Miller.

Äventyrsgruvan
Upptäck en värld full av underjordiska rikedomar. Tiden tycks ha stått stilla sedan gruvornas nedläggning, och att dyka i det kristallklara vattnet i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg är en riktigt häftig upplevelse.
FOTO: DANIEL KARLSSON
Artikeln är framtagen i samarbete med Bergslagssatsningen Kultur och Turism, som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.