fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Tåget viktigt för jobben i Ställdalen

Tåget viktigt för jobben i Ställdalen
2019-11-22 Anders Gidlund
Text: Lena Bergman Foto: Jonas Bilberg

För att ett anrikt gammalt bruk ska kunna ta klivet in i framtiden krävs bland annat moderna sätt att arbeta. För Ahlstrom-Munksjö i Ställdalen spelar då tågen en viktig roll.

I hjärtat av Bergslagen ligger Ställdalen, ett slumrande litet brukssamhället med anor från slutet av 1700-talet. I en tid när både matbutiken och pizzerian varit tvungna att slå igen så står bruket – numera specialpapperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö Ställdalen AB – fortfarande starkt. En viktig pusselbit för företagets framgång är kompetensförsörjningen, och där spelar tågtrafik en viktig roll. Medarbetarna på Ahlstrom-Munksjö pendlar till både Lindesberg, Örebro, Kumla, Avesta, Hedemora, Falun och Ludvika.

– Vi som arbetar här har pendlarkortet som en jobbförmån, och vi får tillgodogöra oss arbetstiden på tåget. Att vi åker tåg är dessutom bra både för miljön och för säkerheten, säger Samuel Alatalo.

Många duktiga medarbetare

Samuel Alatalo bor i Lindesberg, 40 minuters tågresa från Ställdalen. Den här novembermorgonen ligger nysnön som ett vackert vitt täcke över Ställdalen när han kliver av tåget för en kort promenad till Ahlstrom-Munksjö. Samuel har jobbat i Ställdalen i 15 år, bland annat som processingenjör, produktionsledare och miljöansvarig. Sedan ett år tillbaka arbetar han med produktutveckling, något som den globala Ahlstrom Munksjö-koncernen tidigare bara hade i Frankrike.

– Det var på tiden att vi fick produktutveckling hit till Ställdalen också! Det är ett intressant område, med mycket problemlösning och många kontaktytor, både internt och mot kunder och leverantörer, säger Samuel.

Samuel Alatalo
Ahlstrom-Munksjö Ställdalen AB arbetar med nonwoven-material, lösa fibrer som nålas samman med vatten. Den här typen av fibrer används bland annat till hisskablar, strukturtapeter, bilinnertak och darttavlor.
Det här arket ska så småningom bli en del av ett bilinnertak. I labbet kan Samuel Alatalo testa olika materialegenskapar som vikt, drag- och rivstyrka.

Vi har lyckats få duktiga medarbetare till Ställdalen, och en förutsättning för det är att vi har ett modernt arbetssätt. Tågen är en fördel i vår rekrytering.

Ahlstrom-Munksjö har knappt 140 medarbetare i Ställdalen. I brukets två produktionslinor tillverkas nonwoven-material som sedan säljs vidare för förädling till konsumentprodukter. Materialet används bland annat i våtservetter och vaxremsor, som innertak i bilar och till matförpackningar.

– Vi har lyckats få duktiga medarbetare till Ställdalen, och en förutsättning för det är att vi har ett modernt arbetssätt. Tågen är en fördel i vår rekrytering, säger Olof Nilsson, vd för Ahlstrom-Munksjö Ställdalen.

Viktigt bygga relation med kunden

För Avestabon Cecilia Johansson var det just möjligheten att ta tåget till jobbet som fällde avgörandet när hon för ett par år sedan började arbeta i Ställdalen. När hon först sökte jobbet här så visste hon inte riktigt vad hon gav sig in på.

– Jag tyckte att tjänsten lät intressant, men visste inte att företaget låg ute i skogen. Om jag hade vetat det hade jag nog inte sökt jobbet. Men det har visat sig enkelt och jätte-smidigt att pendla med tåg. Eftersom Ställdalen ligger som det gör är pendlarkortet och möjligheten att jobba hemifrån ett sätt att attrahera folk, säger Cecilia.

I omrullningsmaskinen skärs pappret upp efter kundens önskemål. Det material som Cecilia Johansson inspekterar ska så småningom bli våtservetter.

Cecilias arbete med teknisk kundservice innebär en hel del resor till kunder runt om i Europa.

– Det är viktigt att bygga en relation med våra kunder och att lära oss om dem. Ju bättre relation vi har, desto mer berättar kunden för oss om sin process och då blir det lättare för oss att hitta rätt material till dem, säger Cecilia.

– Jag gillar mitt jobb. Det är en bred roll och jag får se hela kedjan, från utvecklingen av produkten till kommersialiseringen av den.

Skönt slippa köra bil

Arbetsdagen börjar lida mot sitt slut och pendlargänget på Ahlstrom-Munksjö vandrar tillbaka mot tåghållplatsen. Nästan hälften av dem som sitter i Samuel och Cecilias korridor tar tåget till jobbet. Kvalitetsspecialisten Eva Refdahl är en av dem, sedan tio år tillbaka pendlar hon till Lindesberg.

– Det är jättebra att pendla! Det är skönt att slippa köra bil som är både dyrt och farligt, säger Eva Refdahl.

Tillsammans med Samuel Alatalo kliver Eva på tåget söderut. Cecilia Johansson får däremot vänta en stund innan det norrgående tåget rullar in på perrongen. Innan hon kliver ombord berättar Cecilia att hon är glad att hon tog steget ut i skogen.

– Ahlstrom-Munksjö är en bra arbetsgivare. De är väldigt flexibla och duktiga på att hitta individuella lösningar så att privatlivet funkar för oss alla, säger Cecilia Johansson.

Cecilia Johansson

Det är bra att tågen går varje timme. Då är det ingen katastrof om man missar ett tåg och det är en jättestor fördel om man känner att man måste jobba klart med någonting.

Eva Refdahl och ­Samuel Alatalo ­pendlar ­mellan ­Ställdalen och Lindesberg.
FAKTA: Ahlstrom-Munksjö Ställdalen AB
Företaget är ett pappersbruk för nonwoven-­produkter. De är en del av Ahlstrom-Munksjö-­­­koncer­nen, en global ledare som levererar innovativa och hållbara kund­lösningar inom fiberbaserade material. Ahlstrom-Munksjös huvudkontor ligger i Helsing­fors och kon­cernen har 8000 med­ar­betare runt om i världen. Ahlstrom-Munksjös aktie är noterad på Nasdaq i Helsingfors och Stockholm.