fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Ta tåget till Köpenhamn – avslappnad atmosfär, mat och design i världsklass

Ta tåget till Köpenhamn – avslappnad atmosfär, mat och design i världsklass
2017-01-03 Martina Sandberg
Köpenhamn, Nyhavn

Följ med till Köpenhamn! Låt dig charmas av en mysig huvudstad fylld av caféer, butiker och riktigt bra restauranger. Här finns av vindlande gator och gränder, parker och slott och en banbrytande arkitektur. Köpenhamn är helt enkelt en perfekt blandning av gammalt och nytt.

Ta tåget hit och vandra sedan genom staden. Insup den avslappnade atmosfären, flanera förbi det kungliga slottet, roa dig på Tivoli och shoppa loss i Strögets märkesbutiker innan du äter en bit mat, varför inte i vackra, historiska Nyhavn.

Köpenhamn, Tivoli
Köpenhamn, Tivoli, natt
Skön stämning. Köpenhamnsresan är inte komplett utan ett besök på anrika Tivoli.

Tivoli: mysigt året runt

Nöjesparken Tivoli, mitt i hjärtat av Köpenhamn, lockar med all rätt besökare från hela världen. Denna Köpenhamns allra populäraste attraktion grundades redan 1843 och hit kommer barn och vuxna för att uppleva den speciella Tivolistämningen, en romantisk middag på en av de många restaurangerna eller en konsert på någon av parkens många scener. På Tivoli finns attraktioner för alla åldrar, men också gröna områden, sjöar, fontäner och tusentals blommor och glödlampor (neonljus är bannlyst på Tivoli!) som både sommar och vinter ger park en dess speciella stämning.

Köpenhamn, Strøget
Strøget
FOTO: TY STANGE

Shoppa dansk design

Dansk design är känd över hela världen. Formgivning som Erik Magnussens Steltontermos och Arne Jacobsens Myranstol har skapat ryktet om en designnation i världsklass. Och ryktet är sant! Passa därför på att shoppa dansk design när du är i Köpenhamn. Här är tre tips på affärer du kan kika in i när du promenerar längs paradgatan Strøget:

Köpenhamn, Royal Copenhagen tallrik
Klassisk design från Royal Copenhagen
FOTO: MORTEN BJARNHOF
ROYAL COPENHAGEN. Nästan mitt på Strøget ligger Royal Copenhagens flagship store. Porslinsfabriken har anor från 1775 och här kan du dyka ner i historien och återse porslinets storheter, som exklusiva Flora Danica eller den lite mer folkliga men ack så populära musselmönstrade servisen.
Köpenhamn, Illums
ILLUM. På Strøget hittar du också Köpenhamns finaste varuhus: Illum. Varuhuset är ett riktigt shoppingparadis med allt från mode och skönhet till heminredning och design. Här finns in-store shops som Acne, Paul Smith, Armani, men om du inte har spenderbyxorna på kan du bara insupa atmosfären i det vackra varuhuset, med anor från 1891.
Köpenhamn, Hay
Modern design från Hay.
FOTO: HAY
HAY. Hays moderna, stilsäkra inredning och design bidrar definitivt till Köpenhamns position som designstad i världsklass. Får du inte med dig några möbler på tåget hem hittar du även fina, lite mindre designprylar till hemmet här. En kudde eller vas ryms kanske i väskan?

Smørrebrødens förlovade hemland

Hur mycket mat är det möjligt att lägga på en skiva rågbröd? Besök någon av Köpenhamns smørrebrødsrestauranger för att få svaret: Mycket! Här finns smørrebrød i hundratals olika varianter, och oavsett om du gillar fågel, fisk eller mittemellan kommer du att hitta din favorit.

Köpenhamn, Adam Aamanns
Adam Aamann och hans team serverar smørrebrød som verkligen är to die for, såväl för öga som för smaklökar. Aamanns ligger på Øster Farimagsgade.
Köpenhamn, Aamanns
Smørrebrød på Aamanns.
FOTO: COLUMBUS LETH
Köpenhamn. Livemusik i Nyhavn
Livemusik i Nyhavn
FOTO: CHRISTIAN ALSING

Njut av atmosfären i Nyhavn

Nyhavn är det perfekta stället att avsluta en lång dags Köpenhamnsturistande. Ät middag på någon av de mysiga restaurangerna eller gör som Köpenhamnsborna själva: Köp en öl och sätt dig och vila fötterna vid kajen.

Nyhavn var ursprungligen en livlig hamn där skepp från hela världen la till. Det äldsta huset, nr 9, är från 1681. HC Andersson bodde på flera adresser här, och det var i nr 20 som han skrev Prinsessan på ärten. Numera är Nyhavn fyllt av människor som njuter av den avslappnade atmosfären och härliga stämningen bland de vackert renoverade husen.

Köpenhamn, Kompasset
Kompasset. Vill du kombinera två Köpenhamnsklassiker: smørrebrød och Nyhavn, ska du äta på Kompasset, som är specialiserade på smørrebrød och lokalt öl.
FOTO: KOMPASSET

Ta tåget till Köpenhamn
Nu kör SJ all trafik inom Tåg i Bergslagen och kan erbjuda resor från Mora, Tällberg och Borlänge till Köpenhamn med endast ett byte. Från pris 195 kr.
Läs mer på sj.se »