fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Nästa Europa! Med barn, ryggsäck och interrailkort

Nästa Europa! Med barn, ryggsäck och interrailkort
2023-08-03 Tobbe365
Text och foto: Magnus Pamp/Pixabay

I juni förra året satte sig Maria Holmquist och hennes tolvåriga son Petter på tåget hemma i Dalarna. På bagagehyllan låg varsin ryggsäck, båda packade så lätt som möjligt, men proppfulla. Några brädspel i miniformat, en kortlek och Petters iPad fanns lättåtkomligt. Resesnacks, ett gäng dubbelmackor och vattenflaskor – check på det också. Framför dem väntade tre veckors tågsemester i Europa.

Resans mål var att uppfylla Petters dröm – att besöka Venedig och samtidigt se lite av Europa. Valet att köpa Interrailkort och ta tåget var självklart tycker Maria. Ska man resa runt med barn så ger tåg en fantastisk bekvämlighet menar hon. Det är luftigt ombord, man behöver inte sitta still hela tiden, det går att dåsa till och man kan spela spel.

Gränslös spänning i Berlin

– Vi tog nattåget från Stockholm till Köpenhamn, berättar Maria. Där stannade vi en natt och gick på Tivoli innan vi reste vidare. Nöjesfältet blev en perfekt start, både roligt och fullt av rörelse. Nästa anhalt blev Berlin med historiska sevärdheter i mängder. Vi tog oss till TV-tornet med 360-gradersutsikt över Berlin och gränsstationen Checkpoint Charlie som är den mest kända gränsövergången mellan Öst- och Västberlin. Den absoluta favoriten för Petter blev Spionmuséet.
– Spionmuséet var jättespännande, utbrister Petter. Jag gillade spionuppfinningarna mest. Det fanns en kamera i en tändsticksask, en handske med en pistol, en kamera som en katt skulle ha på sig och en massa sådana grejor.
– Vi testade en kodknäckarmaskin där vi kunde se hur säkra våra lösenord är. Petters lösenord tog några sekunder att knäcka, medan mitt skulle ta nittio år, flikar Maria in.

Tivoli bjuder på ett överflöd av upplevelser, från vilda åkattraktioner till goda middagar och konserter – ett måste för alla som besöker Köpenhamn.

Vi tog nattåget från Stockholm till Köpenhamn. Där stannade vi en natt och gick på Tivoli innan vi reste vidare. Nöjesfältet blev en perfekt start.

Spionmuseet i Berlin har en interaktiv och multimediainriktad utställning som handlar om det internationella spioneriets och underrättelsetjänsternas historia.

Klistrad vid fönstret över Alperna  

Efter Berlin gick resan först till Prag och Wien, och därefter till Venedig. Under resan till Prag njöt de av de blå vyerna över floderna Elbe och Vltava som här och där slingrade fram inom synhåll. På vägen från Wien till Venedig tog de sig över Alperna via Brennerpasset. Färden kantades av blånade berg, vinodlingar, pittoreska kyrkor, byar, bönder som bärgade hö och spegelblanka alpsjöar. 

– Tågresan över Alperna var galet vacker, säger Maria. Petter håller med och säger att Alperna var coola. Petter klarade att bara ”dumglo” ut genom kupéfönstret nästan hela dagarna, fortsätter Maria. Själv lyssnar jag mycket på ljudböcker när vi reser och över Alperna blev det ”Jag kan ha fel” med Björn Natthiko Lindeblad. Det passade bra till den andlöst vackra naturen.

Utsikterna över Alperna är makalösa Längs vägen passerar man förbi vackra sjöar, fantastiska viadukter .

Garage, soffsurfning och hotell 

– ombyte förnöjer

Inför resan förbokade Maria alla boenden hemifrån. Och hon gillar att variera typ av boende. De testade soffsurfning i Berlin, tog in på hotell i Prag och på flera ställen bodde de på vandrarhem. Via Airbnb hittade de Ana och hennes mamma i medelhavsstaden Umag i Kroatien. Där bodde de i ett ombyggt garage med uteplats, hängmatta och en katt som sprang in och ut. Dagarna innan hemfärd hyrde de en campingstuga vid Gardasjön i Italien. 

Petter och Maria hann med att uppleva mycket under resan. Hemligheten är enligt Maria att inte stressa. Ibland gjorde de det planerade, andra dagar dök något helt annat upp. I Prag och Wien strosade de mest bara runt. Vid Gardasjön hittade de ”Gardaland Resort” som är en gigantisk nöjespark med akvarium, vattenpark och åkattraktioner. I kroatiska Umag upptäckte de ett vattenland med flytande hinderbanor, motsvarande ”Wipeout Siljan” i Leksand. I Medelhavet badade och snorklade Petter för första gången i saltvatten. Även om Petter inte gillade smaken av saltet så älskade han att se vattenväxterna och fiskarna genom cyklopögat.

– Tåg är väldigt bekvämt på semestern, avslutar Maria. Även om vi besökte många platser så fick vi tid att smälta intrycken under tågresorna. Ombord kunde vi både umgås och vara i våra egna bubblor. Ibland spelade vi spel eller tittade på film, men mestadels kikade Petter ut genom fönstret. 

Tåg är väldigt bekvämt på semester, avslutar Maria. Även om vi besökte många platser så fick vi tid att smälta intrycken under tågresorna. Ombord kunde vi både umgås och vara i våra egna bubblor.

Tjeckiens underbara huvudstad Prag är en av Europas vackraste städer.Floden Vltava flyter sävligt under urgamla broar, gamla stan lockar med gränder och hundraåriga hemligheter, och på höjden tronar den mäktiga Pragborgen.
I Krotiska Umag finns en bra vattenpark med roliga åkattraktioner för alla åldrar, smak och tycken.
Umag är en liten stad vid Istriens nordvästra kust i Kroatien. Den är även ett populärt resmål. Staden har ungefär 10 000 invånare.

Hur gick det med Venedig då, kom de dit? 

Jodå, efter tolv timmars färd från Wien kom de trötta fram vid stugan på campingen i utkanten av Venedig. Kvällen var sen, men restaurangen höll som tur var öppet. Efter en vedugnsbakad pizza och en coca-cola så var humöret åter på topp. Maria fick tips inprickade på en karta av den välvilliga receptionisten på campingen. Tack vare dessa åt de billigt och gott i det vanligtvis dyra Venedig. Jazzklubben med BH:ar i taket som Maria fick tips om skippade de, men ön med glastillverkning som receptionen rekommenderar var förvånansvärt folktom. Det blev ingen tur med gondol, men väl sightseeing längs kanalerna med en turbåt. Från en bro såg Petter en polisbåt fara fram i full utryckning på Canal Grande, tätt följd av en ambulansbåt. 

– Polisen i Venedig har superfina uniformer, säger Petter. Resan var jättebra, jag älskar den!

Venedig är en av de mest spektakulära platserna i världen. Det finns så mycket att göra och se i kanalernas stad. Piazzor, kyrkor, basilikor och byggnader som är värda att betraktas som de vackraste i världen. Med sina kanaler blir Venedig en unik stad i världen.

Maria tipsar

Till dig som reser med barn
  1. ” Go with the flow” Låt barnen bestämma vad de vill se och göra i första hand. Dina intressen kan du se om när barnen flyttat ut, det går så fort.
  2. Ha alltid med vatten och snacks på tåget. Det går dåligt med restaurangvagnar i Europa, dessutom ger en mätt mage glatt humör.
  3. Petter säger att om man ska resa långt så ska barnen vara minst tio år gamla. Det blir för jobbig för små barn.
Maria Holmquist

Ålder: 46
Bor: Bröttjärna
Gör: studerar till sjuksköterska och jobbar som persnlig assistent
Hobbys: trädgården
Tips på ljudböcker: allt med deckarförfattaren Jo Nesbo

 

 

Petter Andersson

Ålder: 12 år
Bor: Bröttjärna
Gör: Har sommarlov
Hobbys: fotboll, datorspel och biologi
Bästa med sommarlovet: att det är varmt