fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Cecilia från Hofors – Förverkligade barndomsdrömmen

Cecilia från Hofors – Förverkligade barndomsdrömmen
2023-08-03 Tobbe365
Text och foto: Linda Axelsson

Cecilia Klang

Att bli polis, brandman eller artist är drömmar som många barn har, men det är inte alltid så att drömmarna slår in, om de ens finns kvar när man växer upp. Någon som däremot har fått sin barndomsdröm förverkligad är Cecilia Klang. Hon är uppvuxen i Hofors och debuterade som författare för bara ett par år sedan. 

Vi stämmer träff med Hoforsbördiga Cecilia Klang på ett av hennes favoritcaféer. Hon börjar att berätta om den där barndomsdrömmen som alltid har funnits, om att bli författare.

– Det var det första jag sa att jag ville bli, men hade någon sagt till mig då att jag skulle bli författare hade jag inte trott att det var sant, det kändes ouppnåeligt, det har det alltid gjort, så det är verkligen en ynnest att ha fått möjlighet att göra det här, säger hon.

I slutet av maj släpptes Cecilia Klangs senaste roman ”I södra Norrland väntas regn”. Det är den fristående uppföljaren till ”Kan innehålla spår av Tommy Roos” som släpptes förra året, och den andra boken i serien om det fiktiva brukssamhället Forshammar. Tidigare har hon skrivit Gäddsimmerskan, en ljudboksserie i två säsonger för Storytel Original. Men vi tar det från början, om hur en andraplats i en skrivtävling (där priset var ett par hörlurar) kunde leda Cecilia till att få ägna all sin tid åt skrivandet.

”Skrivandet är mitt sätt att andas, vara och leva.

Lämnade Hofors för Stockholm

Hon växte upp i Hofors. Men när det var dags att söka gymnasieutbildning valde hon att flytta till Stockholm för att läsa ett program med inriktning på journalistik. 

– Jag förstod ganska tidigt att det inte fanns en skola att gå för att bli författare. Så jag riktade in mig på journalistik och flyttade till Stockholm, säger hon och fortsätter:

– Men väl på gymnasiet fick jag en bild av journalistiken som inte stämde överens med mig som person. Man skulle ut på stan och vara pang på rödbetan, stå längst fram och ha vassa armbågar och sådan var inte jag. Jag älskade att skriva, men ville hålla mig mer bakom. 

Hur var Hofors att växa upp i?

– Det var bra och tryggt, och ändå ganska stort utbud av sport. Jag hade en bra uppväxt, men under tonåren tyckte jag att Hofors var det värsta stället på jorden, när jag stack trodde jag absolut inte att jag skulle komma tillbaka, men när man kommer tillbaka och har en bebis med sig ser man andra saker.

Cecilia Klang som ambassadör för Hofors

Alltid jobbat med skrivande

Efter gymnasietiden började Cecilia att studera medie- och kommunikationsvetenskap. I Stockholm blev hon sedan kvar i tio år, där hon också arbetade som informatör.
– Men 2006 när vi fick vårt första barn flyttade vi till Hofors igen. Det blev ett Bullerbyliv där vi bodde nära mina föräldrar. Vi blev kvar i Hofors i nio år innan vi flyttade till Gävle, berättar hon.

Idag har Cecilia bott med sin familj i Gävle i åtta år, och under hela sitt yrkesliv har hon försörjt sig genom att skriva, förutom informatör har hon också jobbat som kommunikationschef och som copywriter.

– Jag har alltid jobbat med att skriva, det är som att jag tassat runt det skönlitterära författandet, men inte vågat ta klivet. Jag gick en skrivarkurs på Västerbergs folkhögskola när jag var föräldraledig med vårt andra barn, men jag skickade aldrig in något till förlag, säger hon. 

Tävlingen som förändrade allt

Det var inte förrän 2017 som hon la blygheten åt sidan, i samband med att tidningen Skriva hade en tävling tillsammans med Storytel Original, där de tävlande skulle presentera en idé på en ljudboksserie. Förstapriset var att få skriva ett första avsnitt, som en pilot, som sedan skulle bli utgivet via Storytel.
– Då hade jag haft en idé på en roman väldigt länge, det som sedan blev Gäddsimmerskan. Man skulle skriva en sida, och då tänkte jag att det kan jag väl göra, då gör det inte så mycket om man misslyckas, säger hon.

Det blev ingen vinst för Cecilia den gången, istället kom hon på en andraplats och fick ett par hörlurar. Men den där tävlingen skulle ändå komma att bli startskottet på barndomsdrömmen. 

Sen kom Gäddsimmerskan

En dryg månad efter att vinnaren presenterats, hörde en förläggare på Storytel av sig.
– De gillade min idé så mycket, och frågade om jag ville skriva ett pilotavsnitt och en synopsis på hela serien, så skulle de bedöma det. Jag hoppade på, och sommaren 2018 kom Gäddsimmerskan ut som ljudboksserie. Det var så jag debuterade, säger hon.

Ljudboksserien blev en stor lyssnarsuccé.

– Den gick så bra så att de tryckte upp den som pocket också, sedan fick jag erbjudande om att skriva en andra säsong som släpptes 2020, fortsätter hon.

”Mitt sätt att andas”

Nu har Cecilia Klangs senaste alster precis kommit ut på marknaden, men nu genom ett annat förlag och sedan en tid tillbaka har hon ägnat all sin tid åt skrivandet, och kan nu alltså titulera sig som heltidsförfattare. Dock poängterar hon att det är en tuff bransch, som få kan livnära sig på.
– Det är mycket jobb för lite pengar, säger hon.

Vad är det som driver dig att fortsätta då?

– Det har alltid varit något jag måste göra, jag tycker det är fruktansvärt kul, det är när jag skriver som tiden stannar, man är i ett slags skede man bara vill stanna i. Skrivandet är mitt sätt att andas, vara och leva, jag skulle inte kunna vara utan det.

Svårdefinierad genre

Man skulle kunna säga att Cecilia skriver inom feelgood-genren. Dock tycker hon själv att det är en svårdefinierad genre.

– Ingen har hittills riktigt kunna sätta fingret på vad feelgood är, säger hon och menar att det heller inte är så viktigt för henne vilken genre hon tillhör.

– Jag skriver med lite humor och lite hopp, om vanliga människor och deras vanliga liv, men hur ovanligt det ändå kan vara i det vanliga livet, säger hon.

Gillar bruksmiljöer

De senaste två romanerna utspelar sig i det fiktiva brukssamhället Forshammar.
– Jag gillar de miljöerna, det är också miljöer jag själv är uppvuxen i. Den här småstadsmentaliteten kan jag utan och innan, berättar hon. 

Den första boken i Forshammar-serien ”Kan innehålla spår av Tommy Roos” släpptes i Holland i januari och kommer att släppas i Tyskland och Norge under hösten. Och rättigheterna för att göra film av boken har sålts till Nordisk Film. 

Vad händer nu?
– Just nu skriver jag på den tredje och avslutade delen om Forshammar som planeras att släppas under 2024.

Vilka författare har du själv inspirerats av när du var yngre?
– Jag har läst mycket Bodil Malmsten, hon är egentligen poet, men hon skriver på ett sådant precist sätt och alltid med en liten tvist, det finns en slags humor.

Kan du tänka dig att åka på författarbesök till biblioteket i Hofors?
– Absolut! Jag var där hösten 2022 på ett besök och kommer gärna igen. I september kommer jag att gästa Kulturcentrum i Sandviken för ett författarbesök och ser mycket fram emot det.

Text: Ida Eidem

Cecilia Klangs böcker i serien om det fiktiva brukssamhället Forshammar. 2024 kommer nästa Forshammarbok.