fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Författaren som hittade hem

Författaren som hittade hem
2022-08-19 Anders Gidlund
Text och foto: Linda Axelsson

I skolan blev han mobbad. En flytt, fyra romaner och hundra ­noveller senare är han tillbaka i Dalarna. I juli kommer författaren ­Backolars-Johan Hermansson ut med en ny deckare som utspelar sig i Vansbro.

När han var 12 år gammal började han skriva sagor som en flykt undan vardagen. Ingen kunde ifrågasätta det han skrev och genom skrivandet fick han vara fri. Där och då i barndomshemmet i Dala-Järna bestämde sig Backolars Johan Hermansson för att bli författare.

– Orden är mitt uttryck. Jag älskar verkligen ord och att skriva. För mig är orden som byggstenar. Jag kan lägga till, ta bort eller ändra ordningen och då så ser jag vilken kraft varje ord har.

Uppväxtåren var en jobbig tid. Genom hela grundskolan var han rädd för att vara annorlunda och ansträngde sig för att passa in, men misslyckades gång på gång. Under skoltiden i Dala-Järna och Vansbro fick han höra att han var bög och äcklig. Själv försökte han klä sig, skratta och gå på olika sätt för att passa in, men ingenting hjälpte.

– Det var en annan tid och ett litet samhälle, jag var inte intresserad av samma saker som de andra killarna och stack ut.

För mig är orden som byggstenar. Jag kan lägga till, ta bort ­eller ändra ordningen och då så ser jag vilken kraft varje ord har.

Livet började på riktigt

Först efter att Backolars Johan Hermansson fyllt tjugo vågade han komma ut som öppet homosexuell.

– Och det som hände var att jag ­började må bra och leva på riktigt!

Mamma Lillemor och familjen har alltid stöttat Johan.

– Men jag skulle verkligen behövt någon att identifiera mig med när jag var yngre, konstaterar han.

Den han behövde då hoppas han vara nu. Normbrytande och inkluderande. I dag försörjer han sig på heltid som författare, i första hand till romaner och erotiska noveller. Flera gånger har hans noveller toppat digitala läsarlistor. Hans erotiska noveller lockar läsare i flera olika länder och har översatts till en rad olika språk. Han är noga med att skilja erotik från porr.

– Erotik ska vara lustfyllt positivt och inkluderande. Jag skriver mest straighterotik och min största publik av erotikläsare är kvinnor mellan 30-50 år.

Hunden Sigge finns alltid i närheten. När Johan skriver ligger Sigge vid hans fötter.

Hans erotiska noveller har översatts till många språk.

Kärleksförklaring till hemtrakten

Parallellt med de erotiska novellerna skriver Johan också romaner och deckare. Han arbetar med en deckarserie som utspelar sig i Dalarna. Den första boken i serien kom häromåret, i juli släpps nästa del: Morden i Vansbro (Lind&Co).

Rädslan och ångesten inför hembygden är som bortblåst och Johans deckare är trots genren en ­kärleksförklaring till bygden. Efter att ha bott några år utanför Dalarna har han flyttat tillbaka. För ett par år sedan lämnade han en lägenhet i Uppsala för att bo i ett litet rött hus vid Västerdalälven i Björbo. Här bor han nu tillsammans med Sigge, en spets av rasen Pomeranian. När Johan skriver ligger Sigge vid hans fötter.

Jag längtade till huset och ­rutinerna i Björbo. Skrivandet och kreativiteten kom tillbaka ­direkt när jag kom hem

– Jag går upp klockan sju och börjar skriva vid åtta, sen skriver jag fram till lunch då jag tar en promenad och fortsätter skriva några timmar till. Jag kan inte vänta på inspiration utan måste bara sätta mig på stolen och börja.

Föreläsningsturné i höst

Johan gillar samtidigt att resa och röra på sig. Under våren hyrde han ett rum i Gamla stan för att skriva:

– Men där hade jag svårt att fokusera. Mina rutiner är viktiga för mig.
I Stockholm försvann de. Jag längtade till huset och rutinerna i Björbo. Skrivandet och kreativiteten kom tillbaka direkt när jag kom hem.

Vid sidan av skrivandet får nu ­Johan chansen att vara den där han saknade själv som ung. Han har länge velat komma ut i skolor i Dalarna för att möta elever och berätta sin historia. I höst är en föreläsningsturné inplanerad.

– Jag ska prata om det jag själv skulle velat lyssna på under min uppväxt!

Utdrag ur B.J. Hermansson  roman Morden i Vansbro:
”I det lilla samhället Vansbro vid Västerdalälven sprids rädslor och rykten snabbt när en pojke plötsligt försvinner. Det dröjer inte länge förrän spekulationer blir till sanningar, vilket leder till farliga konsekvenser. Vad är det egentligen som har hänt? Nora Morell, numera utgiven deckarförfattare, engagerar sig i fallet. Det visar sig att försvinnandet bara är början på något fasansfullt i den lilla bygden mitt i Dalarnas idyll …”

Backolars Johan Hermansson

Ålder: 30 år
Yrke: Författare, hans noveller har översatts till tio olika språk
Bor: Björbo, Gagnef
Aktuell: Med Morden i Vansbro, del 2 i en deckar­serie som utspelar sig i Dalarna. Dessutom ständigt aktuell som författare till erotiska noveller