fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

6 anledningar till att besöka Island

6 anledningar till att besöka Island
2017-01-02 Martina Sandberg

Island är den mest avlägsna av våra nordiska grannländer. Letar du efter en anledning att åka hit en weekend? Här får du sex stycken!

1. Det utomjordiska landskapet

Island

Isländsk natur har haft en roll i många stora filmer, och den får ofta representera andra planeter. Med oräkneliga vattenfall, glaciärer, mossbeklädda lavafält, sprutande gejsrar och tektoniska klyftor, är Island verkligen så måleriskt som Internet vill få dig att tro. Glöm inte att ta med kameran för några fantastiska selfies.

Om du vill klämma in lite seriös sightseeing under ditt besök — testa Gyllene cirkeln-turen som innefattar några av Islands bästa naturfenomen.

2. Den fantastiska maten

Island

Du har säkert hört hemska historier om isländsk matlagning, men tro inte på ett enda ord! Endast en handfull restauranger erbjuder de ”gamla” isländska smakerna, resten håller en hyfsat hög standard. Oavsett var du befinner dig på Island kan du alltid hitta lyxrestauranger och unika maträtter som är lagade av lokala ingredienser. Så länge som du inte låter någon lura dig att prova rutten haj eller inlagt kött, kommer du inte ångra att du smakade på Island.

3. Den hippa huvudstaden

Island

Reykjavik erbjuder verkligen det bästa av två världar. Den ser ut ungefär som en blandning av en stor stad och en liten fiskeby och resultatet blir verkligen färgrikt. Från pubar och mysiga caféer till femstjärniga restauranger, och från små konstgallerier till stora museer. Plus bra shopping!

I hjärtat av staden hittar du kyrkan Hallgrimskirkja, och för att verkligen se Reykjavik bör du ta en tur upp till toppen av kyrktornet och njuta av utsikten. Ta också en titt inuti konserthallen Harpa Concert Hall, som öppnade 2011, för att insupa detta arkitektoniska mästerverk.

4. De fyra årstiderna

Island

Island har fyra mycket distinkta årstider, var och en med sin egen charm. Våren kommer sent, men kan erbjuda dagar som är fantastiska för skidåkning i solen. Sommaren är grön, grön, grön och 24 timmar av dagsljus ger möjlighet att åka på sightseeing på udda tider, utan trängsel trots att det är högsäsong. Hösten är verkligen en syn att ta in, med de vibrerande färgerna som sprids över landskapet, medan vintern klär hela ön i vitt och får allting att se bländande rent och mjukt ut. Och vi får inte glömma det mystiska norrskenet, som är synligt från höst till vår.

5. Det ombytliga vattnet

Island

Hett eller kallt, salt eller sött. Island har det bästa vattnet i världen, både för att dricka och för avslappning. Här rinner färskt bergsvatten från varje kran, och om du slår på det andra munstycket kommer en ström av geotermiskt vatten som är perfekt för långa duschar och avslappnande bad. Vill du ha den kompletta vatten-upplevelsen på Island ska du besöka någon av landets pooler – det finns vanligtvis en i varje by – eller ännu bättre, åk till Blå lagunen på Reykjanes Peninsula för ett dopp i det varma och mineralrika vattnet.

6. De spännande evenemangen

Island

Island pulserar av konst, kultur och spännande evenemang och det finns alltid någonting som händer, från ståuppkomik i små lokaler till stora filmfestivaler, och från vardagsrumskonserter till storslagna musikfestivaler. Isländare älskar verkligen att festa. Om du letar efter ett spännande evenemang, kolla in festivalen Secret Solstice (secretsolstice.is), en musikfestival utomhus mitt i Reykjavik, bredvid en geotermisk pool.