fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

På rull genom byar och kalkbrott runt Dalhalla

På rull genom byar och kalkbrott runt Dalhalla
2017-02-09 Martina Sandberg

Det bästa sättet att komma Dalarnas små slingrande byar riktigt nära – är att på två hjul rulla fram i behagligt tempo. Få tid till att spana in vacker arkitektur, industrihistorisk mark och rar natur. Runt den kända konsertarenan Dalhalla, utanför Rättvik, finns en vandrings- och cykelled som levererar unika möten med så väl flora som historia. Välkommen att följa med på resan Dalhalla runt!

Dalhalla runt – en del av Biking Dalarna
ILLUSTRATION: PETRA WÅHLIN MASSALI

Karta Dalhalla runt

Längd: ca 25 km
Typ av cykel: Mountainbike, standardcykel, cyclocross.
Underlag: Grus och asfalt.
Karaktär: Lätt kuperad och lättcyklad led.
Beskrivning: En perfekt tur för dig som vill turista på cykel. Leden passerar flera intressanta geologiska platser, som Dalhalla, Amtjärnsbrottet och Skålberget. Utgångspunkten är järnvägsstationen i Rättvik där det finns Tourist Center. Följ träskyltarna med en cyklist på, turen går också att ladda ner på bikingdalarna.se.
Sevärdheter: Leden passerar bland annat Wasastenen, kyrkstallarna vid Rättviks kyrka, Rättviks Gammelgård, Nittsjö Keramik, Dalhalla och Matsgården i Östbjörka.
Tid: Att vandra 4-7 timmar. Att cykla 2-4 timmar.
Hyr cykel: Johns Sport Mora, Team Sportia Rättvik m.fl.
Mer info: siljan.se

NITTSJÖ KERAMIK

Nittsjö keramikfabrik
Foto: Rättviks Bildarkiv

Krukmakeri med 100-årig tradition. Ett av vårt lands äldsta hantverksföretag som även intar en topposition inom keramisk konstindustri. Fabriken är öppen dagligen. Du kan titta in och se hantverkarna jobba och även handla i butiken med andrahandssortering. I närheten av fabriken håller Café Gökungen och Solgårdskrogen öppet sommartid.

RÄTTVIKS GAMMELGÅRD

FOTO: RÄTTVIKS BILDARKIV

Tidstypisk rättviksgård från runt 1830, byggd i en stil med anor från medeltiden. Här kan du se unika dalmålningar samt en rik samling av rättviksdräkter från olika epoker. Under sommarmånaderna ordnas dagliga visningar av gården och trädgårdskaféet Nyfiket erbjuder ekologisk fika och lunch.

AMTJÄRNSBROTTET

I det nedlagda kalkbrottet norr om Nittsjö finns möjligheten att studera de geologiska verkningarna efter meteoritnedslaget som skedde för 377 miljoner år sedan. Stövlar eller rejäla skor rekommenderas för promenaden fram till brottet. Och var försiktig, tänk på rasrisken!

DALHALLA

Dalhalla
FOTO: MARTIN LITENS

Du känner magin redan på väg ner i det gamla kalkbrottet som idag tjänar som arena för musikupplevelser av högsta klass. De höga, nästan vertikala bergväggarna innehåller mängder av fossiler. Sommartid kan du gå en guidad visning och ta del av Dalhallas geologi och historia, från meteoritnedslaget till dagens konsertarena.

SKÅLBERGET

FOTO: PIA SÖDERSTRÖM

En spännande plats i så väl industrihistoriskt som geologiskt avseende. I det nedlagda kalkbrottet myllrar det av fossilerade växter och djur från jordens forntid. Studera dem på egen hand i rasmassor och på bergväggar.

KULLBERGS KALKVERK

Foto: ANNA C ERIKSSON

Kalkbränning finns dokumenterat under 1700-talet som en bisyssla till jordbruket, men det är troligt att den första kalkbränningen i fältugnar startade redan på 1200-talet i samband med bygget av Rättviks kyrka. Här i byn Kullsberg började man att bryta kalk år 1898. Den brända kalken användes som byggnadskalk, jordförbättringsmedel i jordbruket och till pappersbruken. Verket är idag nedlagt men byggnaden minner om byns industriella historia.

MATSGÅRDEN

FOTO: RÄTTVIKS BILDARKIV

Gården som omfattar 13 byggnader kan delvis härledas till 1600-talets mitt. Varje byggnad representerar en särskild funktion. Matsgården skildrar en välbärgad bondefamiljs liv för 150 år sedan, hur man arbetade och hur man prydde och möblerade sitt hem. Den unika och kompletta miljön ger gården ett högt kulturhistoriska värde. Matsgården visas sommartid.

BYSJÖN

Unik. Guckuskon liknar ingen av de andra svenska orkidéerna.

Glisstjärna eller snarare Bysjön, som sjön heter idag, är mycket fågelrik. Här kan du stanna för ett svalkande dopp vid badplatsen. I dess närområden finns/fanns den fridlysta Mosippan och Guckuskon. Sprängört, som är en av Sveriges giftigaste växter, finns också här.