fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Sveriges största cykelområde

Sveriges största cykelområde
2022-08-22 Anders Gidlund
Text: Lena Bergman Foto: Terése Andersson

Att cykla är poppis och allt fler upptäcker tjusningen med MTB. I Bergslagen finns allt som behövs för en lyckad MTB-semester: roliga spår, varierad terräng och cykelvänliga boenden.

Bergslagen Cycling är ett av Sveriges största och ledtätaste cykelområden. Från Tiveden och Vätterns skärgård i syd, via Närkesslätten och Kilsbergen i mitten till Kloten och Hjulsjö i norr finns här mängder av leder för alla typer av cyklister. Oavsett om du cyklar mountainbike, landsväg, grusracer eller standardcykel kan du hitta en favorit här.

Sammanlagt finns över hundra mil skyltade mountainbikeleder i området. Utbud och variation är fantastiskt – här finns både långa och krävande svarta MTB-leder och korta, lätta gröna för den som vill prova på MTB för första gången. Utbudet utökas dessutom löpande med nya leder.

Det som är karakteristiskt är att det är ett ödmjukt men ändå kulligt och bergigt landskap

– Det här är en så häftig plats på ­jorden! Variationen är stor, men det som är karakteristiskt är att det är ett ­ödmjukt men ändå kulligt och bergigt landskap. Våra berg är lagom för cyklister. Den som cyklar i fjällen får ofta ­kämpa med många hundra höjdmeter, medan det är runt hundra höjdmeter i Kilsbergen, säger ­Simon Tullstedt, projekt­ledare Bergslagen Cycling.

På Bergslagen Cyclings webb har man samlat allt som handlar om cykel, från allmänna tips och trix till uthyrning av cyklar och cykelvänliga boenden med möjlighet att tvätta leriga cyklar. Här hittar man också de guidande turerna i området.

– Fler och fler aktörer erbjuder guidade cykelturer, och det är bra. Även om vi har Sveriges bästa webbkarta för cykel så är det här ett så stort område med så mycket att välja på att det kan bli svårt. Därför är det jättekul att det erbjuds ­kurser och guidningar för intresserade, säger Simon Tullstedt.

Sugen på en unik MTB-upplevelse? Här är två av Simons bästa tips!

MTB för hela familjen. Ta med familjen till hjärtat av Bergslagen Cycling: Pershyttan. Det var här allt startade och här finns flera korta familjevänliga leder, bland annat en ny grön led som anläggs i sommar. Pershyttan är en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar, med mycket spännande att upptäcka. Dessutom är det bara ett stenkast från fina trästaden Nora. MTB för den avancerade cyklisten.

Gör en liten MTB-tågluff. Ta med cykeln på tåget till Ställdalen. Därifrån kan du trampa till Hjulsjö på stigar i absolut världsklass. Hjulsjö är en riktig MTB-pärla med flera fina spår, plus två fantastiska caféer i Hjulsjö 103 och Bredsjö Ostcafé. Efter fikat fortsätter turen via Kindla till Storå där du kliver på tåget igen.

Simon Tullstedt är projektledare för Bergslagen Cycling och inbiten cyklist: ”Att cykla är fantastiskt roligt! Jag är sällan så nära total mindfulness som när jag cyklar i skogen på en stökig stig. Dessutom är det en social aktivitet där man kan hoja tillsammans och fika ­mellan varven.”

Bergslagen Cycling

bergslagencycling.se hittar du allt om MTB. Där kan du ladda ner ledbeskrivningar och få information om bland annat cykelvänliga boenden, cykeluthyrare och annan service.
Bergslagen Cycling är ett samarbete mellan Örebro läns kommuner och föreningar och Region Örebro län.