fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Fångad av sitt stora intresse

Fångad av sitt stora intresse
2017-05-12 Martina Sandberg
hitodit Emilie Björkman
Text: Jonna Fischer Matz
Foto: Stefan Ågren

Hon har vadat genom vattendrag över hela världen och upplevt nära möten med naturen genom sitt stora intresse. Bland Emilie Björkmans ­absoluta favoritvatten återfinns flera i Dalarna. Möt en av Sveriges stora profiler inom flugfiske.

Tålamod är rätt bra att ha, speciellt inom flugfiske.

Fisket i Dalarna är varierat och erbjuder allt från öring i fjällvattnen i norr till harr i de stora älvarna, sjöfiske i alla dess former samt bra abborr- och gäddvatten. En av Emilie Björkmans favoriter är Storån i Idre, ett klassiskt flugfiskevatten. Med anledning av att området klassas som naturreservatet är fisket kvoterat och därmed begränsat till några få personer per dygn.

hitodit Emilie Björkman

– Fjällmiljön lockar i norra Dalarna. Endast några få ges möjligheten att fiska i Storån. Ett begränsat antal fiskare kan medföra större chanser att få fisk, berättar Emilie som hoppas på att bli en av de utvalda i sommar att få testa lyckan.

Förutom Väster- och Österdalälven är Unån i Orsa en stor favorit. Vattendraget som löper längs vägen mot Untorp har restaurerats för fisket och återfått stenar och block i vattnet. Under den tidsepok då vattnet användes för flottning av timmer rensades nämligen dessa bort.

– Unån erbjuder bra harrfiske och det är enkelt att ta sig dit. Här finns också flera tjärnar i området och fin natur. Jag känner ofta smårädsla för björn när jag går runt där. Jag inbillar mig att jag har hört björn en gång, ett blåsljud bakom mig i ett buskage när jag satt på en stubbe och fikade. Då klev jag ut i vattnet och stod där i en timme.

En helg i fjällen med Emilie! Kan det vara något? Jag vill ­erbjuda fiskekurser för tjejer med flugbindning. Det är faktiskt inte så svårt att börja.

Tålamod – en viktig egenskap

Intresset för flugfiske kom under gymnasietiden, då Emilie studerade inriktning fisketurism, men intresset för fiske i stort väcktes mycket tidigare än så. Med båda föräldrarna tävlandes på högsta nivå inom pimpling och mete, kantades uppväxten av fiskeresor och tävlingar.

– När jag var tillräckligt gammal, runt tio år, att fiska på egen hand stod jag en dag och kastade vid forsen i min hemby, strax utanför Falun. Då kom en gädda! Jag höll emot en stund men sen tog gäddan mitt drag, den enda jag hade, och stack iväg. Jag gick hem och grät. Under flera dagar återvände jag för att få upp gäddan, jag skulle bara ha tillbaka mitt drag… att jag är lite fisketokig visade sig redan då.

– När jag är hemma i Dalarna händer det att jag åker och metar med systerdöttrarna. Sjuåringen kommer också att bli en storfiskare, hon har tålamodet som jag hade som barn. Tålamod är rätt bra att ha, speciellt inom flugfiske, intygar Emilie.

Borta bra men hemma bäst

Fiskeintresset har tagit Emilie ut i världen. Bland annat har det blivit två turer till Nya Zeeland tillsammans med ­sambon som också hyser ett stort intresse för flugfiske.

– Vi har varit på sydön i Nya Zeeland, det är som att gå runt i miljöer från filmen Sagan om Ringen. Vi ­backpackade, tältade vid vattendrag och fick utöva öringsfiske i världsklass. Där löste vi ett fiskekort som innefattade hela sydön och detta är något Sverige borde ta efter, anser Emilie som också gärna ser en ökad digitalisering vid försäljning av fiskekort.

Framtidsplanerna innehåller en flytt tillbaka till Dalarna och satsning på det egna företaget med kurser och guidning inom flugfiske.

– En helg i fjällen med Emilie! Kan det vara något? Jag vill även kunna erbjuda fiskekurser för tjejer med flugbindning. Det är faktiskt inte så svårt att börja. Jag rekommenderar att du tar hjälp för att köpa rätt utrustning, går en kurs och sen tar dig ut i naturen med andra fiskare och lär av dem. Fiske är jätteroligt, försäkrar Emilie med ett leende som smittar av sig.

hitodit Emilie Björkman
Emilie ­Björkman
Ålder: 30 år
Familj: Sambo ­Stefan Ågren
Bor i: Umeå
Född: Falun
Gör: Studerar på skogskandidatprogrammet, jobbar som vaktmästare och driver egna företaget vid sidan av där Emilie håller i fiskekurser och skriver fiskeartiklar. Har även studerat två år på Sportfiskeakademin.
Intressen: Jakt och fiske
Drömmer om: Att flytta tillbaka till Falun och driva fiskekurser.
Följ Emilie: Facebook @dalkullansfiske Instagram @emilie.bjorkman
För mer information om guider, fiskevatten och fiskekort:
» visitdalarna.se