fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Upptäck södra England

Upptäck södra England
2017-01-02 Martina Sandberg

Vackra vyer, fantastiska stränder och historiska byggnader: Södra England lockar med många sevärdheter. Varför inte hyra en bil eller ta tåget för en resa längs med kusten!? Vi tipsar om både ett blomstrande grevskap och en härlig sommarstad.

Kent – The Garden of England

Södra England, Hever castle
Hever Castle
FOTO: WIKIMEDIA
Södra England, Dover
De karaktteristiska vita klipporna vid Dover
FOTO: VISITBRITAIN/ROD EDWARDS

Att Henrik den åttonde döpte det vackra grevskapet Kent till “Englands trädgård” är ingen tillfällighet. Här finns runt 180 trädgårdar som är öppna för allmänheten. Besök gärna Sissinghurts doft- och blomsterprydda uterum eller Hever Castles italienska trädgård.

– Den sägs vara sydöstra Englands mest romantiska trädgård. Med sina formklippta buskar, labyrinter och fantastiska rosor är det lätt att förstå det fina ryktet. Slot-tets egen ros lanserades faktiskt av Dame Judi Dench, säger Emelie Toppländt från DestinationLondon.se. Förutom vackra trädgårdar är Kent även känt för ståtliga herrgårdar och vackra slott, exempelvis Leeds Castle och Dover Castle, som skyddat England från invasioner i flera århundraden. Ett annat måste är förstås att vandra kring de vita klipporna i Dover, som i hundratals år varit en symbol för hopp och frihet för Storbritannien. Vid klart väder syns de karaktäristiska klipporna hela vägen från Frankrike.

Brighton – London by the Sea

Södra England, Brighton
Stranden i Brighton
FOTO: EMELIE TOPPLÄNDT
Södra England, Brighton
Royal Pavilion i Brighton
FOTO: EMELIE TOPPLÄNDT

Så fort solen visar sig i London flyr många av stadens invånare stadsdjungeln till förmån för denna populära badort på sydkusten. Brighton kallas ofta för London by the Sea, och med sina många olika attraktioner, konst, kultur och festivaler är liknelsen lätt att förstå. Emelie Toppländt har många tips till den som ska spendera en dag eller två i Brighton:

– North Laine är området för alla som gillar unika secondhandbutiker och design- och hantverksshopping. Kila in i en av de färgsprakande gränderna och ta en paus på ett café eller en pub.

– Den som vill se vacker konst och inredning besöker Kung George IV:s palats Royal Pavilion. På Brighton Pier kan du åka karuseller och spela arkadspel. Och missa för allt i världen inte att slå dig ner på stranden för att njuta av havsluften och en klassisk fish&chips-måltid, precis som Londonborna gör.

Grape Britain – engelskt vin

Södra England, vingård
FOTO: BLUEBELL VINEYARD ESTATES

Det finns över 400 vingårdar söder om London. Här produceras framför allt vita viner, men några vingårdar har även bemästrat tillverkning av riktigt bra röda- och roséviner. Eftersom jordmånen i södra England inte är helt olik den i franska Champagne, och medeltemperaturen bara är någon grad lägre, satsar allt fler vinodlare på druvor som lämpar sig för mousserande viner.

Vinet som serverades på det kungliga bröllopet mellan prins William och Kate Middleton kom från Chapel Down Winery i Kent. Samma vingård kan även stoltsera med världsrekordet för den dyraste flaskan av engelskt mousserande vin: 5000 pund!

– Den allra bästa tiden för vingårdsbesök i södra England är i slutet av september och oktober, säger Emelie Toppländt från DestinationLondon.se