fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

På OVAKO går historia och innovation hand i hand

På OVAKO går historia och innovation hand i hand
2023-08-08 Tobbe365
Denna sida är ett samarbete med OVAKO AB

Ovako har en flera hundra år lång och stolt historia, där kunskap och innovation har varit – och alltid kommer att vara – en viktig del i samhället. Ovako levererar rent, högkvalitativt och återvunnet stål. Och gör det med den mest hållbara teknik som finns, med lägst utsläpp i hela stålindustrin. Bakom det ligger en strävan att förbättra och förädla – att ständigt vara nytänkande. Det ligger i Ovakos historia och kultur.

En som strävar efter ständig förbättring på arbetsplatsen och för en så säker arbetsmiljö som möjligt är arbetsmiljökoordinatorn på Ovako i Smedjebacken. Malin Norman påbörjade sin karriär på Ovako för fem år sedan på skärstationen där hon skar skrot, både för hand och i maskin.  

Efter det övergick Malin till att arbeta som blandzonshanterare, vilket innebär att man skär ut och märker upp provbitar som därefter lämnas på analys för att se om ämnena är godkända eller inte. Samordnare i sliphallen och kvalitetskoordinator har hon också hunnit med att vara tills hon nu landat i rollen som arbetsmiljökoordinator.

– Ovako är ett företag som gör kvalitativa produkter, tänker på miljön och på sina medarbetare. För min egen del så är det ett företag som ger chans till utveckling och möjlighet att vara med och påverka framtiden, säger Malin Norman.

Malin Norman trivs på Ovako i sin roll som arbetsmiljökoordinator

” För min egen del så är det ett företag som ger chans till utveckling och möjlighet att vara med och påverka framtiden.

Mycket ansvar som arbetsmiljökoordinator 

Jobbet som arbetsmiljökoordinator handlar om att se över hela arbetsplatsen, den fysiska miljön men också hur vi mår, hur vi gör och hur vi beter oss. Praktiskt innebär det att utföra riskanalyser i produktionen och medverka vid hygieniska mätningar. Det innebär också att se över rutiner och processer så att de efterlever det som lagen kräver. Mycket av tiden går åt att informera, dela kunskap med verksamheten och säkerställa att rätt åtgärder görs. Allt detta gör inte Malin själv utan hon samarbetar både med kollegor, chefer och med andra team på Ovakos övriga siter i Sverige och i Finland. 

– Att jag haft möjlighet att prova på så många olika roller på Ovako gör att jag har erfarenhet från många situationer och moment och kan snabbt sätta mig in i saker och ting, vilket är en fördel i jobbet som arbetsmiljökoordinator, säger Malin Norman.

Malins utvecklingsresa har stadigt gått uppåt och samtidigt har hon haft möjligheten att utbilda sig internt. Utbildningarna har skett löpande och oftast i samband med de roller hon haft. 

– Det finns en stor vilja att erbjuda utbildning och att ständigt utveckla medarbetarna, det är jag glad för.

Arbetsplatsen ligger inte långt ifrån naturen i Smedjebacken som erbjuder en mångfald av möjligheter till olika friluftsaktiviteter, vilket Malin tar vara på genom att vandra i den närliggande skogen när hon inte leker med barnen eller tar dem till olika träningar. 

– Jag får till balansen genom aktiviteter, vila och att göra saker som man blir glad och mår bra av, säger Malin Norman.

Ett av användningsområdena av Ovakos stål är bultarna som sitter i vindkraftverken

Följ med på vår resa 

Ovako söker ständigt efter innovativa och kunniga medarbetare som vill följa med på vår resa som ståltillverkare med världsledande koncept och där säkerheten alltid står i fokus. För att nå våra mål behöver vi de mest innovativa, ansvarsfulla och kunniga talangerna. Vi erbjuder kontinuerligt våra medarbetare utveckling, stöttning och vägledning genom olika karriär- och utbildningsmöjligheter. Besök ovako.com för mer information. 

Fakta: Ovako AB 

Placering: Smedjebacken, Boxholm, Hällefors, Hofors, Hallstahammar och Imatra i Finland
Verksamhet: Ovako tillverkar rent, högkvalitativt specialstål till kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustrin. Ovakos stål möjliggör produkter som är lätta, tåliga och klimatsmarta. Ovakos hållbarhetsambition är hög. Produktionen är koldioxidneutral sedan januari 2022 och baseras på återvunnet stål och fossilfri el.
Omsättning: Ca 1000 MEUR
Anställda: 2900
Sök jobb på: ovako.com/sv/karriar/