fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Nya jobbet blev nyckeln till frihet

Nya jobbet blev nyckeln till frihet
2022-09-01 Anders Gidlund
Text: Erica Dahlgren Foto: Linda Axelsson

För tre år sen lämnade Anna Olani Stockholm för ett nytt jobb som UX-designer i Dalarna. Familjen följde med och fick ett nytt liv.
– Nu kan jag se mina barn leka fritt på gatan, säger Anna.

Rädd för att stagnera. Rädd för att tappa karriären. Rädd för att bli bitter. För fem år sen var det flera rädslor som höll ­Annas drömmar tillbaka. Hon och mannen ­Christian levde med sin lilla dotter Ingrid i området Blackeberg i Stockholm. Anna hade ett bra jobb och hade länge trivts med att bo i huvudstaden.

– Men när jag blev gravid igen kände jag mig färdig med Stockholm. Familjen hade hittat in i nya rutiner som vi behövde behålla och jag ville bort från stan, säger Anna Olani. Utbudet av restauranger, muséer och kultur lockade inte som förr.

Anna Olani trivs bra efter flytt från Stockholm till idyllen i Siljansnäs
Anna Olani trivs bra efter flytt från Stockholm till idyllen i Siljansnäs

Jag längtade till ett hus i ett lugnare område där mina barn skulle kunna springa ut och leka när de ville.

En lockande annons

En sådan uppväxt hade hon själv haft i Skattungbyn i Dalarna. Nu väcktes tankarna på att flytta tillbaka till de trakterna.

– Men hur skulle jag hitta ett jobb? Anna hade specialiserat sig på kundupp­levelser online och hunnit en bra bit i karriären. Inte
ville hon backa nu! Christan, född och uppvuxen i Stockholm var mer optimistisk så Anna började ändå spana efter arbete i Dalarna. Ett år senare dök två jobbannonser upp.

– Den ena var från Clas Ohlson som sökte en UX-designer och jag minns att jag lockades av annonsen, de ville utvecklas! Anna fick jobbet och familjen Olani flyttade.

Stöd från banken

Efter ett tag blev de intresserade av ett hus med stor altan i Siljansnäs utanför Leksand. Men hittills hade familjen hyrt sina bostäder och de saknade en del av det kapital som behövdes för att köpa huset.

– Banken hälsade oss ändå välkomna och hjälpte till med bolån. Bara för att man inte har en massa pengar betyder inte det att man inte kan röra på sig, säger Anna. Christian fick senare arbete som träslöjdslärare och fritidspedagog och barnen har hittat vänner i sina nya kvarter.

– En dag i våras tittade jag ur genom fönstret. En pappa och hans dotter spelade fotboll här på åkern och mina barn sprang fram för att få vara med. De fick de och snart var det flera barn som spelade tillsammans. Lifegoal!, tänkte jag.

Annas tidigare rädslor har kommit på skam. I dag arbetar hon som UX Lead, hon leder ett team inom Clas Ohlson som arbetar för att företagets webb ska bli bättre och bättre för kunderna att använda. En del dagar jobbar hon hemifrån, andra dagar arbetar hon på företagets olika kontor runt om i Sverige – i Insjön, Stockholm eller Malmö.

Anna Olani – från Stockholm till Siljansnäs

Anna Olani, SIljansnäs
Ålder: 42 år
Familj: Maken Christian 43 år och barnen Ingrid 8 år och Tyra 4 år.
Flyttat från: Lägenhet i Blackeberg, Stockholm.
Bor i: Hus i Siljansnäs, Leksand.
Yrke: UX/UI Lead på Clas Ohlson, Insjön.