fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Mats och Johan flyttade tillbaka till Kopparberg

Mats och Johan flyttade tillbaka till Kopparberg
2019-11-19 Vilma
Text: Lena Bergman Foto: Jonas Bilberg

Nu hörs musik i Kopparberg igen. Och mycket är det bröderna Mats och Johan Erikssons förtjänst. Efter många år i Stockholm vände de hem till sina barndomsdrömmars musikstudio.

Att växa upp i Kopparberg på 1990-talet var lugnt och skönt, och det var roligt. Bröderna Eriksson hängde med kompisar och byggde kojor i skogen. Och så spelade de musik. Mycket musik.

– Morsan och farsan har alltid ställt upp, de köpte instrument till oss och har alltid ordnat så att vi haft replokaler, till och med när det var vägg i vägg med farsans och hans nya frus sovrum, säger Mats Eriksson.

– Musikbranschen är tuff, men morsan och farsan lät oss hålla på. Vi älskar ju musik, fyller lillebror Johan i.

Det var kärleken till musiken som fick bröderna att i 15-årsåldern lämna idyllen i Kopparberg. Först flyttade äldsta brorsan Robin till Stockholm, sedan följde Mats och slutligen kom Johan efter.

– Efter högstadiet ville man härifrån. För oss var det självklart att vi skulle hålla på med musik, och eftersom Rytmus musikgymnasium var det bästa så det blev Stockholm, säger Johan.

– Jag tror att det är viktigt att ge sig ut och se sig om en vända, att testa sina vingar och hitta sig själv. Det skulle jag råda alla att göra. Och det gäller oavsett om man bor i en stad eller på landet. Sverige är så mycket större än Stockholm, Göteborg och Malmö.

Mats och Johan Eriksson spelar i flera band. I The band of Brothers spelar de tillsammans med storebror Robin. Mats spelar dessutom i Degreed och Johan i Ms Annabell.

På sistone har huspriserna gått upp … Man får ju sjukt mycket för pengarna här.

Bra bo i Bergslagen

I Stockholm byggde bröderna Eriksson upp en spännande tillvaro kring musiken. I många år var de en del av den statistik som talar om landsbygdens avfolkning – tills en dag då flyttlasset gick åt andra hållet. Än en gång var det musiken som fick dem att fatta flyttbeslutet: Musikstudion i den gamla Konsumbutiken i Bångbro i Kopparberg, den som inte minst Mats drömt om ända sedan barnsben, var till salu.

– Eftersom jag och Johan hade dragit igång företaget JME Music tillsammans, och i och med att här finns är två lägenheter, så det blev naturligt att vi köpte studion tillsammans, säger Mats.

Sedan två år tillbaka är Bångbro hemma för bröderna, som både bor och jobbar i BoomBridge Studios. För det mesta är lillebror Johan den ivrige medan mellanbror Mats är mer eftertänksam, så även när de ska berätta om fördelarna med att bo i Kopparberg. En del av det handlar om den fantastiska bergslagsnaturen, om hur enkelt det är att ta sig ut för att vandra, paddla eller fiska.

– Dessutom är kommunikationerna med tåg bra och Stockholm ligger bara 2,5 timme bort. På sistone har huspriserna gått upp och det finns inte längre lika mycket till salu. Det är kul att det går åt rätt håll. Man får ju sjukt mycket för pengarna här, säger Johan.

När musikstudion i den nerlagda Konsumbutiken i Bångbro blev till salu flyttade Mats och Johan Eriksson hem till Kopparberg igen.

Driver pub tillsammans

Mats och Johan turnerar fortfarande på en del ljud- och musikerjobb, men de tillbringar allt mer tid på hemmaplan, som musiker, producenter och arrangörer. Sedan några månader tillbaka driver de dessutom pub tillsammans. När Kopparbergs bryggeri i somras öppnade John Scott’s fick bröderna frågan om de ville driva puben.

– John Scott’s finns i Göteborg, Stockholm, Lund, Malmö och Marbella, och så nu i Kopparberg! Jag tror att det är ett sätt för bryggeriet att ge tillbaka till bygden, säger Johan.

På puben jobbar matlagningsfrälste Johan och hans flickvän Kajsa i köket, medan Mats och hans fru Mimmi håller till på golvet och i baren. De båda paren begränsar sig heller inte till att bara servera mat och dryck: de ordnar quiz och livespelningar, och nu planerar de för en oktoberfest.

– Folk nöjer sig inte med bara mat och öl, de vill att det ska hända något också. Vi tävlar med folks vardagsrum, och öl kan du fixa hemma, men inte ett liveband, säger Mats.

– Kopparberg är superlitet, men tittar man på Ludvika och Lindesberg så ligger vi ändå långt före med musiklivet, säger Johan

Två av artisterna som uppträdde på Kopparbergs­festivalen var Chris Medina (över) och Martin Almgren

Första Kopparbergsfestivalen

Att Kopparbergs musikliv blomstrar är till stor del bröderna Erikssons förtjänst. Granne med BoomBridge Studios ligger Folkets Hus, där Mats och Johan arrangerat en del spelningar. I augusti genomförde de den allra första Kopparbergsfestivalen, med ett 20-tal medverkade band. Trots en hel del regn blev festivalen en succé med tusen nöjda besökare, och nu planerar bröderna för en fortsättning nästa år.

– En festival är mer än bara musik, det handlar om stämningen också, om att träffa folk och hänga tillsammans. Vi hade en fet scen med superschysst ljus och ljud, säger Johan.

– Jag tror inte att folk hade förstått vår ambitionsnivå. Det tar något år att övertyga folk om att man menar allvar, fyller Mats i.

Att ro Kopparbergsfestivalen i land krävde otaliga timmars jobb, och bröderna säger att de inte hade lyckats någon annanstans.

– En jäkla fördel här är att man får hjälp av många. Folk tycker att det är kul när det händer något och de förstår att vi måste hjälpas åt. Och här vet vi vem som har en traktor eller vem som kan svetsa. Så enkelt var det inte i storstan, säger Johan.

– Ja, här finns folk för tjänster och gentjänster. Och alla respekterar vad en tjänst är värd, säger Mats.

Det enorma mixerbordet är antagligen det enda av sitt slag i världen. Det specialbyggdes för Sveriges Radio 1982, och när bröderna tog över studion bytte Mats för hand ut 1200 komponenter i mixerbordet.
I BoomBridge Studions spelar Mats spelar in trumkomp till artister världen över.

Bland gamla vänner

Mats och Johan berättar om första vintern de var tillbaka i Kopparberg, om hur lätt det var att hitta någon som kunde fylla på pelletsbrännaren eller mata katten när de själva var ute på turné. Och till tretåren i köket utanför studion råder ingen tvekan om att Mats och Johan Eriksson trivs med att vara tillbaka i Kopparberg; nära musiken, naturen och alla de gamla vännerna.

– Det är skillnad på gamla vänner och nya. Jag har nya vänner i Stockholm, men jag har ju aldrig ens träffat deras föräldrar. I ett litet samhälle ses man hemma hos varandra och här i Kopparberg känner jag hela familjerna, jag vet vilka kompisarnas mormor och morfar är, säger Johan med eftertryck.

– Fast det är klart, allt som är positivt kan också vara negativt. Det är sjukt svårt att vara anonym här.
Mats skrattar:

– Det där beror ju på dig. Det är omöjligt att gå på Ica med Johan, för han ska ju stanna och prata med alla!

Mats Eriksson
Ålder: 29
Familj: Föräldrar, syskon och frun Mimmi
Bor: Bångbro, Kopparberg
Gör: Producent, musiker och tekniker i JME Music. Driver BoomBridge Studios och puben John Scott’s
Intressen: Musik
Lyssnar på: Modern country
Johan Eriksson
Ålder: 27
Familj: Föräldrar, syskon och flickvännen Kajsa
Bor: Bångbro, Kopparberg
Gör: Musiker, arrangör och bokningsagent. Driver BoomBridge Studios och puben John Scott’s
Intressen: Musik, resor och mat
Lyssnar på: Rock ’n roll