![Mandelmanns](https://www.hitodit.se/wp-content/uploads/hitodit-mandelmanns-2-1170x730.jpg)
Illustrationer: Tora Mandelmann
Foto: Disa Mandelmann/Marie Mandelmann
Förlag: Bonnier Fakta
Mandelmanns Köksbok. Gustav och Marie Mandelmann har gjort succé på TV4 i programmet om livet på gården Djupadal. Familjen bytte storstadsstress mot odlingsglädje på skånska landsbygden, där de lever med årstidernas skiftningar, prunkande växthus, kor, höns och grisar runt knuten. I Mandelmanns Köksbok bjuder de på mat från Djupadal. Det är älskade recept från ett självhushåll där årstiderna styr vilken mat som står på bordet och vad som lagras i skafferi och jordkällare. Hit&Dit har fått låna några av recepten!
Recept
![Mandelmanns frittata](https://www.hitodit.se/wp-content/uploads/hitodit-mandelmanns-frittata.jpg)
RITTATA MED POTATIS OCH VINTERSQUASH
8-10 portioner
Frittata är bra att ha i kylen under vårens ofta hektiska veckor, då man knappt hinner tänka på matlagning och samtidigt behöver rejäl mat för att orka. Vi gör flera stycken när vi ändå har ugnen i gång.
300 g vintersquash
300 g potatis
1 stor purjolök
2-3 msk olivolja
1 tsk salt
1⁄2 tsk nymald svartpeppar
eventuellt ramslök
Omelettsmet:
15 medelstora ägg
1 dl vitt vin
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200°.
Skala och tärna vintersquashen och potatisen. Skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Fräs alltsammans i olivolja i en stor stekpanna tills potatisen känns al dente. Salta och peppra.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en rund form och lägg i den frästa squashen och potatisen samt purjolöken
(och eventuellt ramslöksblad).
3. Vispa ihop ägg, vin, salt och peppar och häll smeten över grönsakerna. Grädda frittatan mitt i ugnen i 10-12 minuter. Serveras kall eller varm, gärna med lite rams- lökspesto.
RAMSLÖKSPESTO
Mixa 1 dl rostade valnötter eller mandlar med 1 knippe ramslök och tillsätt olivolja tills konsistensen är lagom. Blanda i riven ost och smaka av med salt. Gott på pasta, omelett, frittata och bröd.
(FL)ÖRTIGA NÖTTER
Gott att bjuda vännerna på före maten eller till ”Morden i Midsomer”.
INGREDIENSER:
5 dl blandade nötter, såsom hasselnötskärnor, valnötskärnor och mandel
2 tsk finhackade örter, såsom citrontimjan eller rosmarin
1⁄2 finhackad chilifrukt
2 msk raps- eller olivolja
2 tsk salt
Värm ugnen till 175°. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i 10-12 minuter. Blanda örter och chili med olja och salt. Häll den kryddiga oljan på nötterna och blanda runt.
![Mandelmanns tosca](https://www.hitodit.se/wp-content/uploads/hitodit-mandelmanns-tosca.jpg)
MANDELHONUNGSTOSCA
En favoritkaka sedan massor av år, där såväl bin som humlor, hönor och kor gett sitt bidrag till resultatet.
150 g rumsvarmt smör 1 dl socker
2 äggulor
3 1⁄2 dl vetemjöl
Fyllning:
3 msk honung
1 1⁄4 dl socker
75 g smör
1 1⁄4 dl hackad mandel
1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen och låt vila i kylen i ca 1 timme.
2. Värm ugnen till 175°.
3. Kavla ut degen så att den passar i en pajform som är ca 20 cm i diameter eller tryck ut den i en stekpanna av gjutjärn. Förgrädda pajdegen i ugnen i 7–8 minuter.
4. Sjud honung, socker och smör i en kastrull under ständig omrörning tills blandningen precis skiftar färg mot gyllengult. Häll i den hackade mandeln, rör om och ta av kastrullen från värmen.
5. Fyll pajskalet med fyllningen (tänk på att den är galet varm och lätt klibbar fast i skinnet) och grädda i ytterligare 7–8 minuter, tills pajen fått en gyllene färg.