TEXT: LENA BERGMAN
FOTO: ERIK SAHLIN
Struts på både längden och tvären. Sahlins Struts utvecklas hela tiden.
Sahlins Struts utanför Borlänge är ett av Dalarnas populäraste besöksmål. Här huserar drygt 200 strutsar tillsammans med Kerstin och Gunnar Sahlin. Paret är inne på sitt 22 år som strutsfarmare, och än har de inte tröttnat.
– Vi är nyfikna av oss och försöker hela tiden hitta nya idéer. Att få lära sig nya saker är livet, och att det är lite utmaningarna med den här verksamheten är en av tjusningarna, säger Kerstin Sahlin.
Fantasin tycks inte veta några gränser när Sahlins produktutvecklar. Nu marknadsförs smycken och lampor av strutsägg, dammvippor av strutsfjädrar, handväskor av strutskinn och hudvårdsprodukter av strutsoljan. Och så mat förstås. Glassen som görs av strutsägg – ett enda ägg räcker till tio liter glass! – finns i massor av smaker och är mäkta populär. Liksom strutsköttet.
– Struts är ett gourmetkött. Det är mört och fint och tacksamt att krydda. Men det är viktigt att inte översteka det, för då blir det torrt och hårt, tipsar Kerstin Sahlin.