fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Kungsberget ännu mer snösäkert

Kungsberget ännu mer snösäkert
2018-12-07 Anders Gidlund
TEXT: Mats Jonsson

Snösäkert och nära – en oslagbar kombination!? Kungsberget i Sandviken är den snabbast växande skidorten i Sverige. Och expansionen fortsätter, med målet att locka dubbelt så många besökare som i dag.

Vi testar oss fram med olika typer av isolering och olika antal lager för att hitta det mest optimala sättet att spara snö för våra förhållanden.

T vå år i följd har Kungsberget haft den största procentuella ökningen av liftkortsförsäljningen när branschorganisationen Slao frampå vårkanten summerat siffrorna från landets alla anläggningar.

Den tidigare skidbacken har i rekordfart utvecklats till ett helt samhälle med hotell, lägenhetsbyar och restauranger. Ett samhälle där uppåt 250 personer under säsongen arbetar med att serva gästerna.

Flyttat vintern

Det Kungsberget lyckats med är konststycket att flytta den snösäkra skidåkningen söderut närmare det ­befolkningstäta Mälardalsområdet.

Ett gigantiskt snösystem med drygt 500 kanoner som med tryckluft förvandlar rent vatten till snö är en förklaring. Ett allt mer förfinat sätt att spara snö från en vinter till nästa är en annan förklaring. Exakt hur det går till är dock en hemlighet.

– Vi testar oss fram med olika typer av isolering och olika antal lager för att hitta det mest optimala sättet att spara snö för våra förhållanden. Det är som ett forskningscentrum här sommartid. Men mer får du inte veta, skrattar platschefen Martina Svensson.

Vill växa vidare

Med bara två timmars bilresa från Stockholm har numera snösäkra Kungsberget blivit ett slagkraftigt alternativ till fjällvärlden. Förra säsongen gjordes det närmare 300 000 åkdagar i skidorten i Sandvikens kommun. Besöksrekordet för en dag är 4 306 personer.

Martina Svensson passar på frågan om det är möjligt att stanna på den nuvarande nivån och bli ett stabilt och välmående företag över tid.

– Det är inte ens något alternativ. Vi tycker det är jätteroligt att växa och bli större och har en masterplan med i framtiden 5 000 bäddar och skidområden för 10 000 personer. Vi ska alltså bli dubbelt så stora. ­Frågan är inte om utan när, säger Martina Svensson

Nytt för i år på Kungsberget
Mer skidåkning för pengarna. ­Liftarna är öppna till 21 på tors­dagar, alla andra dagar till 19. De mest populära liftarna öppnar redan klockan nio på morgonen.
Nya lägenheter med runt 100 bäddar, bland annat möjligt att bo mitt i Björn­busebacken.
Ny större grillplats och lättare servering på toppen av berget.
Enklare att parkera med ytterligare 500 parkerings­platser.
HITTA MER INFORMATION PÅ: