fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Parkbadet i Sandviken – modernt bad med gamla traditioner

Parkbadet i Sandviken – modernt bad med gamla traditioner
2018-12-12 Anders Gidlund
Bassängen på Parkbadet i Sandviken
TEXT: Mats Jonsson

En 145 meter hisnande, fartfylld färd med blixtar och andra överraskande ljuseffekter. Med de nya vattenrutschbanorna som invigdes i december återtar ­Parkbadet i Sandviken sin ställning som ett av Sveriges häftigaste äventyrsbad. Men att bada är långt ifrån någon nymodighet i stan.

Parkbadet i Sandviken - 1897

Sandvikenborna fick tidigt lära sig att ”renlighet medför trefnad och helsa”. Så stod det på väggen till varmbadhuset från 1897, det första svenska badet utanför Stockholm som hade inomhusbassäng.

Badmästare Soelberg sägs ha hållit hårt på ordningen och hygienen. Inget hoppande, plaskande eller lekande fick förekomma i bassängen. När barnen badat färdigt fick de ställa upp sig på led och visa upp sina hälar. I tveksamma fall spottade Soelberg på tummen och gned på hälen. En ljus fläck och barnet fick skrubba vidare.

Den stränge badmästaren ogillade särskilt när badgästerna spottade ut sina snusbussar i vattnet. Därför satte han upp spottkoppar runt om bassängen och ­skyltar med texten ”spotta ej i bassängen”.

Parkbadet i Sandviken - bahuset 1897

Topp i Sverige

Av en prislista från 1908 framgår det att ett bassängbad då kostade 10 öre. Den som bastade ofta kunde köpa kuponger för 15 bastubad till priset av en krona.

Sandviken har alltid legat högt på listor över kommuner där invånarna är bra på att använda sitt badhus. Ett bra badår ligger Sandviken runt fjärde-femte plats i landet med 230 000 besök, närmare sex bad per invånare.

– Sandvikenborna har alltid varit ett badande folk, konstaterar Bosse Hedblom på kommunarkivet.

En tradition som grundades redan på badmästare Soelbergs tid är julbadet med julmusik, glögg och ­levande ljus. För många utflyttade Sandvikenbor är det fortfarande en viktig jultradition att komma hem och vara med på ”bastuottan”, som den tidigare kallades, på julaftons förmiddag.

Parkbadet i Sandviken - gammal prislista
Parkbadet i Sandviken - gamla ordningsregler

Välmående viktigt

Sandvikens badhus var tidigt ute med att erbjuda friskvård i bred bemärkelse. Redan 1949 kompletterades badinrättningen med träningsutrustning och massage-­apparater. Två rum i före detta vaktmästarbostaden gjordes då om till motionsinstitut, eller gym som det skulle ha kallats i dag.

Som nästan all annan samhällsservice långt in på 1900-talet drevs gamla badhuset av Sandvikens ­Jernverk, i dag Sandvik. Företaget månade om perso­nalens välmående, kanske för att god hälsa och trivsel var bra för lojaliteten, produktionstakten och i för­längningen lönsamheten.

I en enkät som 200 arbetare fick svara på 1934 framhölls arbetsförhållanden och hygienen som den vik­tigaste orsaken till företagets då stigande popularitet.

Kari Tryde på Parkbadet i Sandviken.
Parkbads­chefen Kari Tryde med bilder från gamla ­varmbadhuset.

Det är senaste nytt inom det här området. Det blir fart, fläkt och jättehäftiga upplevelser med ljuseffekter och andra överraskningar.

Kari Tryde om Parkbadets nya utformning

Omstritt bygge

Först 1976 fick Sandviken ett badhus i kommunens regi. Då öppnades Sandvikens Badhus i Stadsparken. Simhallen, som senare fick namnet Parkbadet, totalförstördes 1991 vid en anlagd brand. När anläggningen skulle byggas upp igen väcktes tanken att man skulle passa på att bygga ett spektakulärt äventyrsbad. Så blev det också efter omskrivna studieresor, många utspel i media och långa debatter.

Nuvarande badchefen Kari Tryde, som kommer från Norge precis som förste badmästaren Soelberg, beskriver dagens Parkbadet som en social knutpunkt och ett friskvårdshus med lek, bad och träning, men också gott om utrymme för stressade personer att vårda inte bara kroppen utan även själen.

– En helhetsupplevelse för hela familjen, säger hon.

Sedan Kari Tryde kom som ny chef 2007 har det ­investerats drygt 100 miljoner kronor i anläggningen. De nya vattenrutschbanorna blir någonting alldeles extra, lovar hon:

– Det är senaste nytt inom det här området. Det blir fart, fläkt och jättehäftiga upplevelser med ljuseffekter och andra överraskningar.

Parkbadet i Sandviken
Ritning över Parkbadets nya vattenrutschbanir
Korta Fakta om Parkbadet
Två nya vattenrutschbanor med ljuseffekter – Stålröret och Guldpilen, 145 respektive 114 meter långa med en fallhöjd på 12,5 meter.
Äventyrsbad som förutom vattenrutschbanorna innehåller bland annat fors, strömvirvel, vågmaskin och leklandet Mamma Mu.
Simbassäng med åtta banor, höj- och sänkbar träningsbassäng och ­hoppbassäng med fem meters hopptorn.
Friskvårdsdel med 70 torra och blöta pass i veckan samt gym.
Relaxavdelning med bland annat bubbelpool, ångbastu och torrbastu.
Mindfulness, fotvård, massage och sjukgymnastik.