fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Glädje på två hjul i skogen

Glädje på två hjul i skogen
2017-02-02 Martina Sandberg
Idre Fjäll cykelleder
Text: Tobias Barle
FOTO: FREDRIK RITZÉN

Föreställ dig att du är åtta år gammal och precis fått en ny cykel. Du ger dig ut i skogen med dina kompisar och bara susar fram, helt oövervinnerlig och lycklig. Det är den känslan som Idre Fjäll vill komma åt med sina cykelleder.

Idre Fjäll har satsat mycket på cykelupplevelser de senaste åren.
– Jag drog igång det här för att det är så otroligt roligt att cykla och det ville jag dela med mig av, säger Fredrik Jelk, sportchef på Idre Fjäll. Det finns inget roligare än när någon kommer till oss och är nervös för hur ska det gå, och sedan kommer tillbaka och är eld och lågor: “Det där var det roligaste jag nånsin gjort!”

ÄVENTYR FÖR ALLA

Inspirationen till cykellederna har hämtats från USA, Wales och Skottland. Man har designat ett antal leder som graderas utifrån lutning och utmaningsnivå, som man även gör för skidbackar, från grönt till svart.

– Vi har framförallt medelsvåra blåa och lätta gröna leder, för att det ska funka för en familj. Här åker jag med min sjuårige son och med min mamma som är 62 år. Båda älskar det och det är upp till var och en att sätta ribban för vad man klarar. Det är det som gör det till den perfekta familjeupplevelsen, säger Fredrik Jelk.

Lederna vindlar sig fram genom skogen och naturupplevelsen är stark. Det är något alldeles särskilt med att susa fram mellan träden och hålla ögonen öppna för nästa krök, nästa hopp. För den som vill få ut ännu mer av sitt besök finns cykelprogram flera dagar i veckan, där professionella tränare bland annat lär ut hur man bromsar mer effektivt och tar en kurva på rätt sätt. Allt för att höja cykelupplevelsen och hjälpa besökarna att nå nästa nivå.

Idre Fjäll cykelleder, Fredrik Jelk
Fredrik Jelk, sportchef på Idre Fjäll, delar  gärna med sig av kärleken till cykling.

LEKFULL TRÄNING

Under en tur nerför och uppför en led möts man bland annat av velodromkurvor, mindre hopp och böljande terrängvågor. Inget material har tagits till platsen, bara det som finns i naturen har använts. Det finns också ett övningsområde, Skills Area, en lekpark för cyklar med stockar att balansera på, hopp, dropp och velodromsvängar. Genom lek och skoj lär man sig bli en bättre cyklist, och det är just lekfullheten som Fredrik och hans team vill åt.

– Det ska bli ett pirr i magen men inte mer. Vi vill att alla ska lyckas, och komma in och säga “jag kunde!”, säger Fredrik.