fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Cykling som mindfulness

Cykling som mindfulness
2017-01-31 Martina Sandberg
Text: Mats Jonsson
Foto: Högbo Brukshotell

Farten och friheten. Den friska vinden som svalkar den svettiga pannan när cykeln flyter fram på den slingriga skogsstigen längs sjön Öjaren. Terrängscykling i Högboskogarna är en skön kombination av motion, nöje och naturupplevelse.

Man måste släppa allting annat och ha full koll på vad som väntar bakom nästa kurva.

När du sitter på mountainbikecykeln och trixar dig fram i hög fart på en lerig stig över slippriga rötter och vassa stenar finns det inget utrymme för att tänka på nästa veckas bokslutsprognos eller matteprov. Det är här och nu och fullt fokus som gäller. Tröttheten känner du ofta först efteråt. För att cykla i terräng är så utmanande och roligt att du knappt noterar när pulsen stiger och andningen blir allt flåsigare.

– Det är som mindfulness. Man måste släppa allting annat och ha full koll på vad som väntar bakom nästa kurva, säger Magnus Palmberg.

Han är världsmästare i mountainbike och knuten till Högbo Brukshotells storsatsning på terrängcykling, popsporten som är på väg att bli en fullvärdig motsvarighet till vintersäsongens längdskidåkning.

MÅNGA OLIKA BANOR

På mindre än ett och ett halvt år har MTB-arenan i Högbo byggts ut från fyra till 16 banor med totalt 13 mils varierad cykling. Däribland en specialanpassad bana för dem som vill förbereda sig för populära Cykelvasan. En vanlig lördag är det ofta ett eller något hundratal cyklister ute samtidigt. Här finns allt från fyraåriga cykelnybörjare och pensionärer på standardcyklar till elitmotionärer.

Cykelarenan i Högboskogarna är i dag bäst i Sverige i sitt slag när det gäller kvalité och variation. Utgångspunkten med bruksområdet och hotellet bidrar till en oslagbar helhetsupplevelse. Tomas Lindqvist, vd för Högbo Brukshotell, tillhör själv de helfrälsta:

– Kombinationen natur och cykling ger en dubbel upplevelse. Och friheten och farten påminner om känslor man hade när man var liten, säger Tomas Lindqvist.

Tänk på att…
Plinga. Bromsa. Le. Visa hänsyn och respektera att skogarna i Högbo är en plats för alla. Förbered dig genom att läsa på och titta på filmerna på Högbo Brukshotells hemsida. Välj en bana med en svårighetsgrad som passar dig och använd hjälm. Ha kul där ute.