fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Bergslagens bästa MTB-leder

Bergslagens bästa MTB-leder
2017-01-31 Martina Sandberg
MTB-leder Bergslagen
FOTO: VISIT BERGSLAGEN, AVS

Att cykla i naturen är en härlig upplevelse. I Bergslagen finns allt från korta, lätta gröna leder till långa och krävande svarta – totalt mer än 400 kilometer fördelat på 23 leder. Här finns med andra ord gott om möjligheter att utmana sig själv på stigarna i skogen.

Här cyklar du på riktigt historisk mark mellan gravrösen och hyttor, längs sandiga åsar och nedlagda järnvägsspår.

Håkan Ceder, turistchef i Nora, är sedan några år tillbaka en hängiven stigcyklist. Här delar han med sig av sina bästa cykeltips i Bergslagen.
MTB-leder Bergslagen
MTB-lederna är färgmarkerade. Grön är enklast och perfekt för nybörjare. Med blå och röd led ökar svårighetsgraden och på den svarta leden ställs cyklister på riktigt tuffa prov.

HJULSJÖ

8 MTB-LEDER, TOTALT 170 KM

”I Hjulsjö startar du precis intill den vackra rödpanelade kyrkan, som är en upplevelse i sig. Jag återkommer ofta till både röd led 1 och 6. Här cyklar du på riktigt historisk mark mellan gravrösen och hyttor, längs sandiga åsar och nedlagda järnvägsspår. Att du sen passerar bästa ostcaféet i Bredsjö gör ju upplevelsen ännu lite bättre. Du som tränar inför Cykelvasan kan alltid testa någon av de längre lederna.”

NORA/PERSHYTTAN

12 MTB-LEDER, TOTALT 210 KM

”Mina personliga favoriter i Nora är den röda Slantan och den längre svarta Mogetorpsleden. Känslan av att starta eller passera genom Pershyttans kulturreservat är unik. Ingenstans finns spåren från Bergslagens historia så välbevarad som här, du ser dom nästan överallt.”

FRITIDSBYN/LINDESBERG

3 MTB-LEDER, TOTALT 34 KM

”Jag blandar ofta friskt mellan lederna för att få ihop kilometerna, men återkommer helst till den röda Munkhyttan. Trixiga stigar och sköna skogsvägar där den avslutande delen på den historiska Kyrkstigen är ledens höjdpunkt. Tänk att tack vare att man gick till kyrkan denna väg så kan vi idag cykla här.”