fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Bergslagen bjuder på unika spelplatser

Bergslagen bjuder på unika spelplatser
2017-02-07 Martina Sandberg
  • Stadra Teater
  • Opera på Skäret
Text: Pelle Svensson, Ordalag

En dam från Gotland ringde till Magnus Wetterholm på Stadra Teater.
– Finns det biljetter kvar till föreställningen i kväll?
– Ja.
– Jag sätter mig på båten direkt.

Magnus Wetterholm ler åt minnet av den gotländska damen. Vi sitter i salongen i hans hem på Stadra herrgård och pratar om det till synes galna i att skapa en teaterscen längs en landsväg mellan Nora och Grythyttan.

Bredvid teaterdirektör Wetterholm i soffan sitter Sten Niclasson, konstnärlig ledare och upphovsman till sommar-operafestivalen Opera på Skäret utanför Kopparberg.

– När vi skulle sätta igång 2004 minns jag en kopparbergsbo som sa, att spela opera i ett timmerlager var det dummaste han hört. Sedan tog en kompis med honom och såg La Traviata året därpå. När jag träffade honom i pausen stod han och grät. Sedan köpte han biljetter till ytterligare fem föreställningar, säger Sten Niclasson.

Det fascinerande med all konst är att den på allvar uppstår först i mötet med publiken och deras reaktioner.

Magnus Wetterholm från Stadra Teater och Sten Niclasson från Opera på Skäret
Kultur som berör. Magnus Wetterholm från Stadra Teater och Sten Niclasson från Opera på Skäret bjuder Bergslagen och dess besökare på njutningsfull konst.
FOTO: ALEXANDER VON SYDOW

GALET VAR KLOKT

Tack vare hög konstnärlig kvalitet och säregna spelplatser har Stadra Teater och Opera på Skäret nått en ny publik och gett många människor en ny passion. För det till synes galna har visat sig vara mycket klokt. Folk vallfärdar, storstadstidningarna recenserar föreställningarna och kända skådespelare och operastjärnor ställer sig mer än gärna på scenen och trollbinder publiken.

– Vi engagerar internationella sångare, det är ett medvetet val. Många av dem blir chockade av enkelheten, alla blir betagna av naturen, och alla älskar akustiken i vårt väldigt speciella konserthus. Det sägs att det har världens bästa operaakustik, säger Sten Niclasson.

– Man kan säga att platsen är en medspelare, både här och på Skäret. Det finns de som anser att det är beroendeframkallande att åka hit, säger Magnus Wetterholm. Genom åren har han satt upp pjäser som på olika sätt gestaltat det stora svenska författarskapet. Flera författare har skrivit direkt för Stadra, som förutom teater även bjuder på konst, trolleriföreställningar och programkvällar.

Stadra Teater
Med sjön Grecken som fond ligger Stadra teater, som lockar fler och fler besökare för varje år.
FOTO: HELENE SOMMAR
Opera på Skäret
Många av operahistoriens mest älskade verk har spelats i det säregna operahuset vid sjön Ljusnarens strand utanför Kopparberg.
FOTO: OPERA PÅ SKÄRET

NJUTBAR KONST

Stadra Teater och Opera på Skäret är två unika spelplatser med unika förutsättningar att erbjuda publiken föreställningar av högsta klass. Konst som fyller ett behov, som mat och vatten. Som gör att vi njuter, och minns ögonblicket långt efteråt.

– Jag minns en gång när vi hade en trolleriföreställning och en ensamkommande afghansk pojke fick komma upp på scenen. Han upplevde en sådan intensiv lycka att jag blev rörd in i hjärtat, berättar Magnus Wetterholm.

– Det fascinerande med all konst är att den på allvar uppstår först i mötet med publiken och deras reaktioner. På scenen finns aktörerna som gör sitt yttersta, och i bänkarna sitter åskådarna som ger sitt bifall genom att tappa hakan, jubla och hänge sig på olika sätt. Det är då det händer, säger Sten Niclasson.

TILLSAMMANS I FRAMTIDEN?

Det är drygt fyra mil mellan Stadra och Kopparberg och man frågar sig osökt om det kan bli aktuellt med ett samarbete mellan de båda scenerna i framtiden.

– Jag har en dröm, säger Sten och ler. Jag skulle vilja sätta upp Macbeth i en version där vi slänger oss från Verdis opera in Shakespeares pjäs.

– Jag skulle tänka mig att fräscha upp de gamla operetterna och göra något av dem ihop, säger Magnus.

– Du ska nog se, säger Sten, att vi hittar på något tillsammans.