fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Ditt basläger, en plats att utgå ifrån och återkomma till

Ditt basläger, en plats att utgå ifrån och återkomma till
2017-06-27 Martina Sandberg
Basläger Bergslagen - utsikt
Text: Pelle Svensson, Ordalag
Foto: Frida Edlund

Basläger. Ett begrepp du kanske förknippar med tuffa expeditioner och -bergsbestigningar. Men även när du är ute och reser i Bergslagen kan det vara skönt med en fast punkt i tillvaron.

Basläger Bergslagen - njut

Ditt eget basläger. Där du kan förvara det du inte behöver för dagens upptäcktsfärd. Där du bor och kopplar av mellan utflykterna. En plats du utgår ifrån och återvänder till när dagen blir till kväll. Uskavi är en sådan plats där du kan sätta upp ditt basläger.

Basläger Bergslagen - Uskavigården

USKAVIGÅRDEN

Mitt i naturen ligger den. Omfamnad av sjöar, skogar och minnen från den gamla bergsmanskulturen.

Hur länge du stannar är förstås upp till dig. Men bara så du vet, så har Uskavi en förmåga att få besökare att stanna lite längre. En dag, två, kanske mer. För under vistelsen här upptäcker många att det finns så mycket att göra och uppleva att resplanen nog får finna sig i att omdisponeras.

Här är naturen frodig, skogarna trolska och sjöarnas vatten rent och klart. Här finns en rofylldhet och en miljö där det inte går att stressa; däremot att andas lugnt och slappna av. Bara adressen frammanar en bild av hur vackert det är: Tre sjöars väg. Vem skulle inte vilja bo där? För jämnan.

Idyllen skulle kunna bedöva. Istället skapar den energi och upptäckarglädje. Många gäster kan berätta om allt de upplevt här. Allt som ligger så inbjudande nära att det egentligen inte finns någon ursäkt för att inte ta sig ut – till fots, på cykel eller i kanot.

Basläger Bergslagen - Uskavirundan

VANDRA USKAVIRUNDAN

Den 280 km långa Bergslagsleden har ett av sina etappmål i Uskavi. Följ leden norrut mot Nyberget -eller söderut mot Hammarby. Eller vandra den populära Uskavirundan, en 12 km lång rundslinga med flera ställen att stanna på. En del av rundan passerar Lejakärret, ett naturreservat känt för sina orkidéer som blommar på försommaren.

Basläger Bergslagen - trampa
Bergslagen och trakten runt Uskavi bjuder på flera fina cykelleder.

TRAMPA RUNT SJÖARNA

För dig som gillar att cykla är Uskavi en bra startpunkt. I Bergslagen finns många cykelrundor och tre av dem sträcker sig runt och längs med sjöarna vid Uskavi. -Usken runt är 24 km, Två sjöar runt (Usken och Fåsjön) är 50 km och utmaningen Tre sjöar runt (Usken, Fåsjön och Norasjön) är 75 km. Vyerna är fantastiska, -rundorna går på asfalt och grus och du behöver inte trängas med tung trafik. Underbara cykelturer, helt enkelt.

Basläger Bergslagen - paddla
Basläger Bergslagen - fiska
Visst nappar det! Kanske får du en röding på kroken.

PADDLA OCH FISKA

Uskavi ligger precis vid vattnet och många tar chansen att paddla kanot i Usken. Hyr en kanot eller kajak och ta dig längs sjöns vikar och ut till rastplatserna på Killingön, Ormholmarna och Grönvollsön. Passa också på att fiska och prova att få gädda, abborre och röding på kroken.

Basläger Bergslagen - utsikt

OCH NJUT!

Platsen du befinner dig på, i dalen mellan Nora och Fanthyttan, är njutbar både när du aktiverar dig och vilar. Solnedgångarna är magiska. Och när du sitter där och blickar ut över Usken i kvällningen kanske du får höra att någon har upptäckt en livboj där Uskavi är felstavat. Det står Utskavi istället. Ut ska vi. Jo, det är sant. Men frågan är om det verkligen är ett feltryck. Det kanske är en uppmaning till dig att njuta av naturen. Du har ju ett perfekt basläger att utgå ifrån.