fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Alice Cooper startade folkvandring till Högbergsfältet

Alice Cooper startade folkvandring till Högbergsfältet
2017-02-20 Martina Sandberg
Tilas Stoll
Text & foto: Eva Wiklund

”Jag vet att jag skulle njuta av att ströva genom Tilas Stoll i Värmland”, skrev artisten Alice Cooper på Facebook. Ett inlägg som startade en riktig folkström till Högbergsfältet utanför Filipstad.

Tilas Stoll
”Tänk att vi har det här fantastiska på så nära håll. Det var absolut värt att åka hit”, säger Hacke Juvel, som guidar i området.

När jag går här ryms inga andra tankar.

Vid Högbergsfältet möts besökare av djupa gruvhål, trolska miljöer, ovanliga orkidéer och vacker utsikt över sjön Yngen. Här har Hacke Juvel vuxit upp och här hämtar han kraft och inspiration. Idag är det han som guidar besökare i området.

–Det är ett fantastiskt sätt att rensa huvudet. När jag går här ryms inga andra tankar — jag tar bara in naturen. Det blir nästan som en meditation, säger Hacke, vars pappa och farfar jobbade inom gruvindustrin här.

Tilas Stoll
Desirée Lavén tog med barn och vänner på en utflykt till Tilas Stoll.
De blir stående i den fantasieggande miljön.

TROLSKT I TILAS STOLL

Stigarna slingrar sig kring hela området och man kan titta på jordkulorna där gruvarbetarna en gång bodde. Man kan också förundras över hur tung en liten svart sten kan vara. Att järnmalm är något helt annat än en vanlig gråsten blir uppenbart. Här och där finns kraftiga stängsel kring gruvhål och vid ett av dem berättar Hacke historien om det stora raset i mitten av 1800-talet när två män blev kvar under massorna.

–Det fanns ingen som helst möjlighet att kunna undsätta dem, men man kunde kommunicera med en nav dem via sprickor i berget. Då kom man överens om att stänga av pumparna så att gruvhålet skulle fyllas med vatten för att de skulle slippa en långsam svältdöd, berättar han, och vi ryser i den varma vårsolen.

Inne i Tilas Stoll, den horisontella gruvgång som Alice Cooper skrev om, är vårvärmen långt borta. Här ligger isblock kvar, men det är så bedövande vackert att det är lätt att bli stående länge i den trolska miljön trots kylan.

–När som helst väntar man sig att bergakungen ska komma klivande eller att det skulle starta riktigt pampig musik, säger Desirée Lavén, som är på besök med barn och vänner.

–Vi läste om Alice Coopers Facebookinlägg och blev sugna på att visa barnen det här. Det är ju inte långt alls från Storfors där vi bor. Vilket otroligt ställe det här är, säger Desirée, och hukar sig för att sakta ta sig tillbaka ut till solen genom den låga gången som är huggen för hand genom berget.

”Jag vet att jag skulle gilla att ströva genom Tilas Stoll”, skrev Alice Cooper på Facebook. Ett inlägg som lockat många nyfikna till Värmlandsskogarna.

TUFFT FÖR GRUVARBETARNA

Hacke Juvel kan berätta många historier om det idag så idylliska området. Gruvarbetarna hade så svåra förhållanden att Sveriges första gruvstrejk genomdrevs här. Många bodde i enkla jordkulor och eftersom det inte gick att odla i den karga marken hade man getter för att få mjölk och kött. När det instabila nitroglycerinet kom var olyckor mer regel än undantag. Det kunde räcka med att ställa ner dunken ovarsamt eller att börja hacka där några droppar ”sprängolja” låg kvar för att orsaka en explosion.

Idag är området lättillgängligt med fina stigar, ovanliga orkidéer som trivs i den karga men kalkrika marken och grillplatser. Här finns också informationstavlor som berättar historien om området där Sveriges finaste järnmalm en gång plockades fram av några av landets modigaste män.