fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Smaksäkra smultronställen i Bergslagen

Smaksäkra smultronställen i Bergslagen
2023-08-04 Tobbe365
Text och foto: Cilla Larsdotter

Goda smaker, mysiga miljöer och mindre miljöpåverkan. Det finns många bra anledningar till att handla lokalt. Vi tipsar om gårdsbutiker med genuint mathantverk, idylliska sommarcaféer och restauranger som serverar lokal producerad mat med hög kvalité.

Örebro Län

Bredsjö Ostcafé

Rikskändisen Bredsjö Blå är en blåmögelost med ursprung i byn Bredsjö mellan Hällefors och Kopparberg. På gården strosar ostfriesiska fåren omkring, och deras mjölk är grunden till flertalet delikatessostar. På Bredsjö Ostcafé och butik kan du äta och dricka gott eller köpa med dig ostar hem.

” Ett helt utsökt utflyktsmål i Bergslagen. Härlig miljö med alla får i närheten som underhåller gammal som ung

Hjulsjö 103 

I en gammal bergsmansgård i Hjulsjö driver Märta och Magnus Westling surdegsbageri, café och kafferosteri. Här är det riktigt bröd som gäller – bröd, bullar, pizza och croissanter kalljäses på surdeg, knådas, kavlas och formas för hand. Mjölet kommer från lantsorter och kulturspannmål, det är närodlat och ekologiskt. 

” Mycket hög kvalitet i mysig Bergsmansgård. Kaffe importerat från småskaliga odlingar. Surdegsbröd av högsta kvalitet.

Ställbergs Rökeri & Ställbergs skafferi

Missa inte att svänga förbi Ställbergs Rökeri & Gårdsbutik om du är i krokarna av Ställdalen. På gården finns både fiskrökeri, butik och café. De egentillverkade pralinerna är underbara!

Grythyttans Gästgivaregård

”Värdskapets historik sitter i väggarna”, är en av motiveringarna till Grythyttans Gästgivaregårds utnämning. På denna plats, med anor från 1600-talet, är den goda maten och drycken hjärtat i verksamheten. Följ med på en kulinarisk resa, där ambitionen är att så långt det är möjligt välja svenska råvaror som kommer från den närmaste omgivningen och hör säsongen till. Grythyttans Gästgivaregård har fåt klassificeringen ”God klass”.

Västmanlands Län

Elsa Anderssons konditori

Elsa Anderssons konditori är ett klassiskt utflyktsmål: Ända sedan 1916 har det fikats vid torget i Norberg. Här avnjuts goda bakverk i ombonad miljö. Testa den traditionella tangotårtan, eller varför inte bakelsen uppkallad efter byns stolthet: Frida Hansdotter.

Genbergs sommarcafé 

Med utsikt över Strömsholms kanal i Virsbo ligger succéfiket Genbergs sommarcafé, ett riktigt dragplåster bland sommarutflykter. Det familjedrivna caféet lockar besökare med ett hantverksbageri där allt bakas på plats med ekologiska och närproducerade råvaror. Missa inte Melodikrysslördagarna!

Åsby Kött & Vilthandel

Personlig service från kunnig personal i lantlig 1800-talsmiljö i Hallstahammar. Här handlar du gris, nöt, kalv och lamm från uppfödare i bygden och butiken har både eget korvmakeri och en imponerande ostdisk.

Dalarnas Län

Skedvi Bröd

Botanisera i saluhallen,Här samlas lokalt och småskaligt mathantverk. Upplev när bagarna gräddar knäckebröd i de vedeldade ugnarna och avnjut kulinariskt tillagad mat i restaurangen. Sommartid har de öppet även utomhus.

” En kulinarisk upplevelse av hög klass erbjuder mat med närproducerade råvaror och givetvis deras specialitet knäckebröd från deras egna vedeldade ugnar.

Erik Larsgården – Café och butikCafé 

Med hembakt fikabröd, lyxiga räksmörgåsar, glass, butik med stort sortiment av unik och handplockad heminredning, 200 år gamla dalmålningar och trädgård vid sjökanten. En idyllisk pärla som har det där lilla extra.

Bruntegården 

Är belägen högt upp mot Rättviks slalombacke – Lerdalsberget  i en faluröd gård med 150-åriga anor. Här hittar du en förförande utsikt över omgivningarna som är storslagen. Pensionatet är litet och familjärt , stämningen är välkomnande och trevligt med stort fokus på maten. I köket arbetar man främst med råvaror som finns i naturen runt knuten och man lagar gärna mat baserad på såväl det lokala som bygdens arv.

Gävleborgs län

Högbo Gårdshandel

Gårdshandeln vid Högbo Bruk är en hel butik med matvaror från ängar, växthus och hagar i Högbo. I Gårdshandeln finns ett brett sortiment av ekologiska och hållbara livsmedel som är Made in Högbo, bland annat bröd, örtkryddor, färska och förädlade grönsaker, kött, vaktelägg och ostar.