fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Klassiska smaker i historisk miljö

Klassiska smaker i historisk miljö
2017-05-15 Martina Sandberg
hitodit-kungsudden
Text: Lena Bergman
Foto: Linda Eliasson

Mat lagad med kärlek, grädde och smör. Färgsprakande tårtor. Och en miljö där historien sitter i väggarna och utsikten är magnifik. Välkommen till Kungsudden!

Vi bakar allt själva och förutom att det ska vara gott så måste det ­också vara vackert och fräscht.

hitodit-kungsudden
Historien sitter i väggarna på Kungsudden: ”Jag har blivit van att arbeta i miljöer med mycket historia. Det är jättehärligt! För mig skulle det inte funka att arbeta i en helt modern miljö”, säger Louise Biloff.

Jag är petig som tusan, inte minst när det ­gäller kött och fisk. Vi gör inte avkall på kvaliteten utan ­köper hellre lite dyrare råvaror.

Genom århundraden har svenska kungar haft ett gott öga till Kungsör. Men föga anade väl Gustav Vasa, när han på 1500-talet köpte en kungsgård här, att Kungsörsbor och turister femhundra år senare skulle smaska tårta i hans borg.

Kungsuddens Restaurang och Café ligger på en udde vid Arbogaåns utlopp i Mälaren. På sommaren kan man ta båten hit och lägga till vid någon av de nybyggda bryggorna. När man lyckats slita sig från frisk luft och vidsträckt utsikt, och klivit in i restaurangen möts man i stället av gammeldags charm, grova timmerväggar och kungar inom glas och ram. Sedan sex år är det Louise Biloff som driver restaurang och café här. Hit kom hon med en bakgrund som hotell- och restaurangchef i Stockholm och som källarmästare på Sundbyholms slott.

– Jag kände att innan jag går i pension så vill jag ha ett lite mindre ställe, något som jag driva precis efter mitt eget huvud, säger Louise.

Gör inte avkall på kvaliteten

Att hitta det där lite mindre stället visade sig dock inte vara så lätt. Men den tvekan Louise först kände när hon fick tips om Kungsudden byttes raskt till förälskelse när hon kom hit. Och även om den första förälskelsen nu har lagt sig, så trivs hon mer än väl på Kungsudden. Fast det är mycket jobb.

– Det var bara ett sommarcafé här när jag tog över. Huset var vinterbonat men det fanns inget riktigt ­restaurangkök. Men jag hade visionen klar för mig! Det här hänt väldigt mycket på Kungsudden under de här åren, och vi bygger fortfarande om successivt. Men mest av allt lagas här mat. Mycket mat. Riktig mat. Husmanskost går bäst hem hos gästerna och några halvfabrikat kommer inte över tröskeln. Här serveras bland annat en fräsch lunchbuffé med sillbord och två varmrätter.

– Jag är petig som tusan, inte minst när det gäller kött och fisk. Vi gör inte avkall på kvaliteten utan köper hellre lite dyrare råvaror, säger Louise.

Tårtkalas lockar många

Men hur var det där med att smaska tårta i Gustav Vasas gamla gemak? Varje helg dukas det upp till Det ­Stora Tårtkalaset på Kungsudden. Natten mellan ­lördag och söndag bakas här för brinnande livet och på söndagens kalas serveras gräddtårta, toscatårta, fransk chokladtårta, prinsesstårta, frukttårta, Karl-Gustavtårta, mosters marängdröm, tre sorters smörgåstårta, färsk fruktsallad, rulltårtor, bullar och små­kakor. Den populära tillställningen lockar fullt med folk varje helg, och det är nästa lika mycket en fest för ögat som för gommen.

– Vi bakar allt själva och förutom att det ska vara gott så måste det också vara vackert och fräscht, säger Louise.

hitodit-kungsudden
Ett prydnadsföremål här. Ett ­fotografi där. Med jämna mellanrum får Kungsudden ta emot gåvor med anknytning till den gamla kungsgården, och idag har man fått en vacker tavla av en gäst.
Kungsuddens historia
1538 Gustav Vasa köpte Kungs­gården och startade stora byggnads­arbeten här.
1672 Karl XI gjorde sitt första besök här. Kungen älskade Kungsör och kom tillbaka hit varje år fram till sin död 1697.
1776 Gustav den III besökte Kungsör.
1794 Hertig Fredrik blir den sista kungliga person som ­övernattar på Kungsgården.
1820 Dags för ombyggnationer. Översta våningen på Hov­­­­fruntimmers­­byggnaden flyttas och läggs ovanpå Vasa­källaren, och så skapades det hus vi idag känner som Kungsudden.
1822 Kungsgården härjas av en förödande eldsvåda, ­orsakad av en gnista från en ångbåt. Endast den nyligen flyttade Hovfrun­timmers­byggnaden och Vasakällaren skonas från lågorna.
1942 Hovfruntimrets byggnad inreds till museum och hembygdsgård.
hitodit-kungsudden
Kungsuddens Restaurang och Café är en Kungsörsidyll med historisk charm och milsvid utsikt över Mälaren.