fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Låt dig fyllas av berättelser

Låt dig fyllas av berättelser
2017-02-07 Martina Sandberg
Maria Norgren som Stina-Lisa Nors
Text: Eva Wikström
Foto: Mikael Rosenberg

”Miljöer från svunna tider har många berättelser i sig – om vi bara tar oss tid att lyssna och känna in dem.”

Så säger Maria Norgren, skådespelerska från Ludvika, som gärna gör sig till tolk och hjälper oss att höra historierna.
– Dan Andersson har alltid funnits i mitt liv, eftersom hans dotter Monika och min pappa kallade varandra för syster och bror. Därför ligger det nära till hands att jag vill berätta och läsa hans dikter, säger Maria.

HISTORISKA HAMMARBACKEN

När Maria arbetade som kulturvärd på Hammarbacken i Ludvika kände hon hur hela området andas historier och lockades att göra en teaterföreställning.

– Hammarbacken var det centrala Ludvika på 1800-talet, och i backen ner mot sjön Gårlången låg tre smedjor, som då var Dalarnas största järnbruk. Jag norpade en av identiteterna som finns dokumenterade och blev smeden Nors hustru Stina-Lisa. Hon fick berätta om hur det var att leva här för 150 år sedan, säger Maria.

Den föreställningen har hon sedan dess spelat många gånger för barnfamiljer och skolor – och fler lär det bli.

Vi gör egna tonsättningar och framför hans dikter på ett sätt som gör att texten kommer fram.

KOPPLINGEN TILL DAN ANDERSSON

1920 väntade Dan och hans hustru Olga sitt första barn och skulle flytta in i en liten stuga på gården hos familjen Norgren på Gonäsheden.

– Dan höll på att måla och tapetsera i stugan inför flytten, men lämnade byn och åkte till Stockholm för att sälja sina alster, som han brukade, säger Maria. Dan Andersson återvände aldrig från den resan – han dog av cyanväteförgiftning på Hotell Hellman. Olga flyttade ensam in i stugan, och sex månader senare föddes dottern Monika. Hon blev som ett syskon för Norgrens åtta barn, inte minst för Maria Norgrens pappa Börje som då var sju år. Även när Olga, som var skollärarinna, fick tjänstebostad i Blötberget fortsatte familjen Norgren att ta hand om Monika på dagarna.

– Under alla år har människor stannat till för att titta på den gamla stugan, säger Maria, som själv är uppvuxen på samma gård och nu är bosatt där. Hon har länge haft en dröm att kunna restaurera stugan – och nu är drömmen uppfylld, med hjälp av mycket slit och stor envishet. Under sommarens Dan Andersson-vecka kommer Maria och ”hennes farmor” att vid fyra olika tillfällen berätta om hur det kunde ha varit i stugan. Andra tider går det att få en visning efter överenskommelse.

– Och det går alltid att stanna till och titta, hälsar Maria.

SKÅDESPELAT HELA LIVET

Maria har gått på Teaterhögskolan i Malmö, haft en fast anställning på Helsingborgs stadsteater i tio år och för övrigt frilansat på olika regionteatrar runt om i Sverige, gjort egna produktioner och spelat in film. I början av 1990-talet startade hon och musikern Mats Himmelstrand gruppen Pajso.

– Pajso är en del av hur jag har burit med mig Dan Andersson, både i yrkeslivet och privat. Vi gör egna tonsättningar och framför hans dikter på ett sätt som gör att texten kommer fram. Eftersom jag arbetar med ord så vill jag att de ska bli förstådda, och inte skymmas av en välkänd melodi, säger Maria. Årets Dan Andersson-vecka innehåller en konsert med Pajso, för dagen förstärkta med Lina Karlsson och Rolf Eriksson, i Gonäs Folkets hus.

Dan Andersson

DAN ANDERSSON
Författaren och poeten Dan Andersson föddes 1888 i Skattlösberg. Redan som 14-åring fick han ”Brefkort från Grangärde finnmark” publicerade i Bärgslagsposten. Den första egna utgivningen var Kolarhistorier 1914 och den följdes av bland andra Kolvaktarens visor och Svarta ballader. Han tonsatte själv några av sina dikter, och många andra har senare tonsatts av andra. Dan Andersson avled 1920, blott 32 år gammal. Varje år arrangeras Dan Andersson-veckan i poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvikabygden.
» ludvika.se
Maria Norgren vid Dan Anderssons sista bostad
Dan Anderssons sista bostad, som han själv inte hann flytta in i, står på gården där Maria Norgrens farmor och farfar då bodde med sina åtta barn.
Foto: Mikael Rosenberg
GAMLA STUGAN
Hammarbacken Bruksmiljö med smedsbostad och servering inom- och utomhus under sommaren. Utställningar i Sädesmagasinet, utomhuskonserter torsdagar och barnaktiviteter onsdagar.
Gamla stugan Dan Anderssons sista bostad finns på Gonäsheden och är renoverad för att likna utseendet 1920.
» gamlastugan.se