fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Vandra i Västmanland

Vandra i Västmanland
2023-06-30 Tobbe365

Västmanlands natur är perfekt att upptäcka till fots.
Här kan du vandra i urskog eller över öppna fält, längs stora sjöar och brusande vattendrag. Du kan bestiga berg eller promenera på grusvägar. På Trails of Västmanland finns de bästa lederna samlade.

E n vandring kan vara vacker och vilsam. Den kan också vara utmanande och pulshöjande. I Västmanland finns vandringar av alla de slag, och för den som inte vill promenera planlöst är Trails of Västmanland en suverän inspirationskälla. Här samlas kvalitetssäkrade vandringleder och mängder av tips på saker att göra och uppleva i anslutning till vandringen. På hemsidan hittar du härliga natur­upplevelser, tips om de vackraste vyerna, mysigaste rastplatserna och bästa ställena att fika eller äta på. Så… leta reda på din led, sätt på dig ett par bekväma
skor, packa en ryggsäck och häng med ut på vandring!

Landsbergstriangeln – Hängmatteskogen

1. Landsbergstriangeln – höga höjder och härliga hängmattor

Den populära Landsbergstriangeln i Fagersta lockar med vindlande vandring och kulturhistoriska lämningar, grottor och milsvid utsikt. Den 16 kilometer långa slingan är en del av Bruksleden och går på kuperade stigar genom drömska skogar med spår efter gamla tiders bergsbruk. Leden passerar flera vackra sjöar och vattendrag.Det 217 meter höga urberget Landsberget är en upplevelse i sig, med häftiga grottor, klapperstensfält och till och med en kanjon att utforska. Dessutom svindlande vacker, milsvid utsikt över sjön Åmänningen. På toppen av Landsberget finns förutom grillplats och vindskydd en alldeles unik skog:Hängmatteskogen. Perfekt för en vilsam paus i vandringen!

Grudammsrundan

2. Gruvdammsrundan – vandra längs unikt vattensystem

Gruvdammsrundan är en sjönära och familjevänlig vandringsled i den anrika silverstaden Sala. Leden tar dig genom rogivande skogar, över vilsamma mossmarker och längs med flera bad och fiskevänliga sjöar. Gruvdammsrundan passar utmärkt för dig som vill uppleva en blandning av idyllisk landsbygd, vacker natur och fascinerande historia. Redan på 1500-talet behövde Sala Silvergruva vattenkraftsförsörjning och vandringsleden går utmed det unika vattensystem som då skapades.

Ekebymosse – Gruvdammsrundan

Hela Gruvdammsrundan är 26 kilometer,men den kan utan problem delas upp i kortare etapper. Gör gärna ett stopp på det berömda utvärdshuset Måns Ols med fantastisk utsikt över sjön Långforsen. Här finns också kallbadhus och en fin badplats.

Engsö Slott- Foto:Jan Gustafsson

3. Ängsö runt – idyllisk Mälarö med många vandringsleder 

Ängsö runt är 23 riktigt härliga kilo- meter som visar upp det allra bästa
av den pittoreska ön i Mälaren. Väljer du att tillbringa en heldag här får du vandra i varierad natur och uppleva såväl sjönära berghällar som fina skogar. Du har chans att möta några av öns kor i vackra beteshagar och får vandra genom idylliska torpmiljöer.

Vandring på Ängsö

På Ängsö finns många trevliga rast- platser och grillplatser. Missa heller inte ett besök på pampiga Ängsö slott, fika på Fiskarfruns Café eller ett dopp vid någon av de mysiga badplatserna. Verkar det långt att gå? Ängsö runt är en sammansättning av flera kortare leder. Vill du gå en kortare vandring går det förstås utmärkt att bara välja en eller ett par av Ängsös sex utmärkta vandringsleder. 

Kungsörsleden

4. Kungsörsleden – vacker natur och historiska vingslag 

Den 24 kilometer långa Kungsörsleden bjuder på det mesta en vandrare kan önska: I norr går den genom ett mälarnära bördigt jordbrukslandskap och passerar både ekhagar, strandängar, gravfält och hagmarker. I söder är landskapet mer skoglikt med små gårdar här och där, och här följer leden den slingrande Runnabäcken.

Kungsörsleden

Missa inte möjligheten till ett dopp i Mälaren, antingen vid Skillingeudds härliga badplats eller vid natursköna Bottens badplats längs Jägaråsen. Uppe på Jägaråsen kan du dessutom passa på att njuta av milsvid utsikt över Mälaren från Rundelborg, den gamla labyrint som även är känd som Drottning Kristinas ridbana. Alldeles intill ligger Kungsörstorp Hotell & Konferens som erbjuder fina övernattningsmöjligheter för långvandraren.

Vill du gå en kortare sträcka är den norra delen av Kungsörsleden ett bra alternativ. Det blir sju kilometers fin vandring från Kungsudden (passa på att fika!) till Bottens badplats och tillbaka i en rundslinga genom Jägaråsens naturreservat. 

Mer om Västmanland

Välkommen till Västmanland! Från de djupa Bergslagsskogarna i norr till Mälarens och Hjälmarens glittrande böljor i söder bjuder Västmanland på storslagna naturupplevelser, fartfyllda utmaningar, historiska sevärdheter och skön avkoppling.
Vill du veta mer besök: www.visitvastmanland.com