fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Checka in på gammalt hotell i ny skrud

Checka in på gammalt hotell i ny skrud
2020-04-22 Anders Gidlund
Text: Hit&Dit

Nu har anrika Orsa järnvägshotell ­öppnat igen efter en omfattande reno­­vering. I över hundra år har både Orsabor och ­resenärer njutit av gästfrihet här – och nu är huset och dess medarbetare rustade att ta emot gäster lång tid framöver.

Efter ett år av totalrenovering utstrålar ­Orsas gamla järnvägshotell ny elegans. Huset står nu redo för många nya år med fester, övernattningar, möten och middagar.

– Det känns helt fantastiskt att få igång hela huset igen. När jag började jobba här för ett knappt år sedan så var det en byggarbetsplats, och att nu få flytta in och börja ta emot gäster är verkligen jätteroligt, säger ­Maria Franzon-Ronell, hotell- och restaurangchef.

Spännande omgivningar

Det sitter en hel del historia i väggarna på Orsa järnvägshotell. Hotellet uppfördes 1894, då det byggdes på perrongen i samband med att järnvägen byggdes upp genom Sverige. Att bygga hotell sågs då som ett sätt att få folk från stora städer att semestra ute i Sverige.

– På den tiden var det kung Oscar II som tyckte att svenskarna skulle ta tåget på semestern. 126 år senare så tycker vi samma sak, skrattar Maria Franzon-Ronell.

Orsa järnvägshotell är både en plats för avkoppling och möten människor emellan, plus att det är en utmärkt bas för allehanda frilufts- och kulturäventyr i och omkring Orsa. Hotellet ligger nära natur, kultur och många aktiviteter; på sommaren finns bad, fäbodar och underbar dalakultur. På vintern kan man åka skidor, skridskor eller njuta av den vackra utsikten från Fryksås som ligger en bit bort.

Nu vill vi ge fler gäster utanför kommungränsen chans att upptäcka underbara Orsa järnvägshotell.

Uppskattad restaurang

Samtliga hotellets 24 rum är totalrenoverade i klassisk stil. Nu utstrålar de lågmäld elegans och erbjuder såväl sköna sängar som badrockar och lyxiga badrumsprodukter. Restaurangen är förstås också renoverad. På restaurang Kompaniet lagas numera riktigt god mat med en stor dos kärlek. Köket använder råvaror efter säsong och jobbar med närproducerat och lokala råvaror så långt som möjligt. En sommelier finns på plats för att arbeta med mat och dryck i kombination.

– Orsaborna har kunnat följa bygget det senaste året, och när vi öppnade i höstas blev vi väldigt väl mottagna av dem. Men nu vill vi ge fler gäster utanför kommungränsen chans att upptäcka underbara Orsa järnvägshotell, säger Maria Franzon-Ronell.