fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Lovisa och chokladfabriken

Lovisa och chokladfabriken
2017-02-17 Martina Sandberg
Rawchokladfabriken, choklad
Text: Lena Bergman
Foto: Peter Nilsson

Smakar syndigt gott. Men är ändå hälsosamt. Inte undra på att raw choklad från Arvika gjort succé.

Rawchokladfabrikens choklad är ekologisk och görs enbart med naturliga råvaror. Den är dessutom nöt-, gluten- och mjölkfri, vilket gör den till ett alternativ för dem som annars inte kan äta choklad.

Rawchokladfabriken, Stefan, Lovisa och Markus
När Stefan Skoglund, Lovisa Andersson och Markus Frölin saknade en svensk tillverkare av raw choklad startade de Rawchokladfabriken.

Sveriges första fabrik som tillverkar raw choklad finns i Arvika. På bara ett drygt år har Rawchokladfabriken gjort succé bland chokladfinsmakare landet runt.
– Det har gått över förväntan. Vi har fått en raketstart, och det går väldigt bra, säger Lovisa Andersson. Lovisa har konditorbakgrund och när hon flyttade till Arvika gick hon en kurs i personligt entreprenörskap. Kursledarna Stefan Skoglund och Markus Frölin, som även arbetar med ekologisk superfood, saknade ett svenskt rawchokladmärke. De tre slog sina påsar ihop och succén Rawchokladfabrik var snart ett faktum.

VARSAM TILLVERKNING

Raw choklad är precis som vanlig choklad gjord på kakaobönor, men här är kakaobönorna torkade i stället för rostade. På så vis blir den färdiga chokladen betydligt mer näringsrik, och varje bit innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. På Rawchokladfabriken tillverkar man all choklad från grunden och hela tillverkningsprocessen, från böna till chokladkaka, är varsam. Enbart naturliga råvaror används, och inga tillsatser förekommer.

– Vid tillverkningen används inga höga temperaturer, vilket gör att all näring hålls intakt. Sötar gör vi med kokospalmsocker, som är ett naturligt sötningsmedel utan negativa effekter på hälsan, säger Lovisa.

– Vår raw choklad har en kakaohalt på 73 procent och den har samma karaktärsdrag som en mörk choklad, men är ganska mild och krämig. Den smakar som ett mellanting mellan ljus och mörk choklad.

Idag finns Rawchokladfabrikens chokladkakor att köpa runt om i Sverige, och även i Köpenhamn och Berlin. I den mån hon hinner så gläds Lovisa åt framgångarna. Hon har nämligen fullt upp med produktutveckling. Såväl nya smaker som nya produkter är på gång!

Rawchokladfabriken, chokladkakor
Original, Mullbär Vanilj och Maca Guarana är tre av Rawchokladfabrikens smaker.