fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Triathlonstjärnan som krossade klassikern

Triathlonstjärnan som krossade klassikern
2017-01-29 Martina Sandberg
Triathlonstjärnan Annie Thorén
Text: Margareta Hagman
Foto: Lukasz Malyszka

Hon har gjort Tjejklassikern snabbare än någon annan, representerat Sverige i två idrotter och satsar nu stenhårt på Mallorca för att nå sitt andra VM. Men allra bäst trivs den 23-åriga triathlonstjärnan Annie Thorén hemma på vägarna i Motala.

Det som är lite extremt är lockande och triathlon är en ganska extrem sport.

Då både pappa Michael och mamma Ann-Charlotte har VM-resultat på meritlistornavar kanske steget till triathlon inte så överraskandeför Annie, men det var inte förränvid 15-års ålder som hon började sin satsning.

– Jag var simmare först, men när pappa var med och startade Triathlongymnaiset hemma i Motala 1993 så sökte jag och när jag fick en plats kändes det väldigt roligt. Där och då började jag satsa ordentligt, berättar Annie, som inte var någon medioker simmare utan har tävlat i både ungdoms- och juniorlandslaget.

– Som simmare har man en stor fördel i triathlon, det är den av grenarna som oftast är svårast att lära sig, berättar Annie.

SNABBAST I KLASSISKA SPÅR

I februari la Annie en stor merit till listan då hon slog det gamla rekordet i Tjejklassiker. Hon startade med Tjejvättern där hon tillsammans med en elitgrupp slog det gamla rekordet. Därefter vann Annie Tjejsimmet i Vansbro och följde upp den segern med en fin tid på Lidingö tjejlopp. Sist ut var Tjejvasan. Totaltiden på Tjejklassikern blev 5.23, mer än 20 minuter snabbare än det gamla rekordet.

– Väldigt roligt! Jag är väldigt stolt och själv överraskad av att det gick så bra på Tjejvasan, summerar en glad Annie. Bakom framgångarna ligger hård träning. Annie tränar mellan 20 och 24 timmar i veckan, fördelat mellan de tre triathlongrenarna. Den mesta av träningen sker på hemmaplan.

– Jag älskar Motala och jag älskar att träna hemma i Motala, det finns så många fina miljöer och möjligheter. Kanalbanken utmed Göta kanal är min favorit, jag springer där tre-fyra gånger i veckan men tröttnar aldrig, berättar Annie, som menar att hemstaden har fina förutsättningar för just triathlonträning:

– I Motala finns landsvägar i världsklass. Det finns så många olika vägar ut ur stan, du kan cykla mot Vadstena och få en snabb lätt runda, upp mot Askersund eller Skänningen. Det finns många bra vägalternativ och vägarna är oftast bra sopade och med lugn trafik, perfekt för cykelträning. Sedan har simhallen bra öppettider och utomhusbassängen är mycket värd. Att dessutom ha nära till vatten överallt är en lyx som triathlet, att kunna simma ute när vädret tillåter är aldrig fel, säger Annie.

Jag älskar Motala och jag älskar att träna hemma i Motala, det finns så många fina miljöer och möjligheter.

Triathlonstjärnan Annie Thorén
Motalatjejen Annie Thorén tränar helst i sin egen sjöstad. Som triathlet hårdtränar hon både i löpning, cykling och simning.

VM ÄR MÅLET

I fjol var det stora målet VM i långdistans som avgjordes i just Motala. Trots en skadedrabbad uppladdning tog Annie en landslagsplats och gick i mål på en fin 9:e plats, vilt framhejad av lokala supportrar. Nu laddar hon med målet att ta en ny plats i landslaget inför långdistans-VM i Oklahoma i september. Träningen förläggs just nu till Mallorca. Planen är att få bra träning under minst tre månader och avsluta med en halv-ironman.

– Jag vill cykla i berg, i Motala finns bara Övralidsbacken och den har jag cyklat i så många gånger. Det ska bli kul med lite variation, skrattar Annie. Att klassikerlopp och triathlon fått ett uppsving de senaste åren är något som gläder det östgötska proffset.

– Jag tror vi har blivit mer intresserade av att leva hälsosamt, att mäta oss mot varann och att utmana oss själva. Det som är lite extremt är lockande och triathlon är en ganska extrem sport, säger Annie Thorén.

Triathlonstjärnan Annie Thorén
Annie Thorén
Ålder: 23 år
Familj: Mamma, pappa och två bröder
Bor: Motala
Meriter: Flera SM-guld, deltagit i EM, VM och Ungdoms-OS.
Aktuell: Som ny rekordhållare på Tjejklassikern
Övriga intressen: Måste skaffa mig…