fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Medeltida roligheter på Riddarlekplats i Storfors

Medeltida roligheter på Riddarlekplats i Storfors
2017-06-30 Martina Sandberg

Trähästar, svärd och vattenhjul. I sommar flyttar en riddarlekplats in på Bjurbäckens Bruksområde i Storfors.

Riddarlekplats i Storfors, medeltida figurer spelar musik
I sommar blir det musik, mat och medeltida lekar i Bjurbäcken.

Mellan de historiska byggnaderna på Bjurbäckens Bruksområde i Storfors har en riddarlekplats flyttat in.
– Det här är en perfekt plats för oss att utveckla verksamheten på, säger medeltidsentusiasterna Ilona och Walter Gödel.

Varje år firas en medeltidsfestival i tyska Bretten. Det formade Walter och Ilona Gödel, som växte upp där. För fyra år sedan flyttade de till Storfors och tog medeltidskulturen med sig.

– Det har vi inte ångrat. Tyskland är tättbefolkat och det finns mycket kriminalitet. Här i Storfors har vi hittat lugnet, närheten till naturen och ett fantastiskt hus med egen brygga vid sjön Ullvettern. Det kan inte bli bättre, säger Walter.

Riddarlekplats i Storfors, medeltidsdam på gunga
Riddarlekplats i Storfors, flicka kastar slunga
Rätta stämningen. Den som vill får låna tidstypiska kläder.

Perfekt miljö

Paret reser runt på medeltidsmarknader och festivaler för att spela och för att sälja vedugnslagad medeltidsmat. Sommaren 2016 byggde de en mindre en riddarlekplats hemma på tomten i Bjurtjärn och intresset blev överväldigande.

– Det kunde komma över 200 bilar en helg. Då insåg vi att vi måste flytta till en bättre plats, berättar Ilona, som tycker att Bjurbäckens bruksområde är perfekt. Det ligger också på promenadavstånd från Bjurbäckens slussar som är ett välbesökt turistmål sommartid.

– Vi älskar den här miljön, och våra aktiviteter passar bra in vid de gamla husen och nära vattnet, säger hon.

Byalaget i Bjurtjärn är positiva till samarbetet och i sommar får smedjan, kvarnen och tvättstugan med anor från 1700-talet sällskap av medeltida tält och vedeldade ugnar varje lördag och söndag ända fram till mitten av september. För barnen har Walter byggt en bana där det gäller att klara uppgifter för att få ett riddardiplom. Den som vill får gärna låna medeltidskläder för att smälta in i miljön. För de vuxna väntar rofyllda omgivningar och nygräddad mat.

Lite svårt men väldigt kul

När Hilda Balogi och bröderna Vidar och Wilgot Österberg får testa anläggningen är det full fart från början. Trähästen rullar, pilar viner, balansgången går galant, svärden träffar rätt och vattenhjulet snurrar.

– Jag gillar pilbågarna och den stora slangbellan, säger Vidar, och viftar med svärdet som han fått låna.

– Det var lite svårt men väldigt kul, säger Hilda.