fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Hantverk och ljuv musik i violinmakarens verkstad

Hantverk och ljuv musik i violinmakarens verkstad
2017-01-29 Martina Sandberg
Peter Westerlund Foto: Claes Hallencreutz
Text: Eva-Lena Silva
FOTO: CLAES HALLENCREUTZ

I Norberg tillverkas fioler som låter bättre än Stradivarius. Möt Peter Westerlund, läraren som blev violinmakare med kunder över hela världen.

Det är en sådan glädje att vara på en konsert och kunna höra att mitt hantverk är det som ljuder i ett solo

Islutet av 70-talet flyttade Peter Westerlund till Umeå för att utbilda sig till lärare. Eftersom han tyckte att det var lite coolt med musikinstrument hade han med sig en gitarr, en blockflöjt och en stråke i bagaget. Efter ett tag började han dra stråken över gitarren. Soundet var häftigt, så Peter köpte en fiol.

– Då var jag såld. Jag upptäckte att fiolen var mitt instrument, säger Peter. Peter älskar att arbeta med händerna, så steget var inte långt till att bygga en egen fiol. Den första tog nio månader att bygga. Peter lärde sig massor, fick blodad tand och startade raskt bygget av nästa fiol.

– Jag är både hantverkare, nyfiken och vill prova själv.

Efter lärarutbildningen fick Peter arbete i Norberg. Under flera år arbetade han som lärare samtidigt som han byggde fioler. Men när han insåg att läraryrket faktiskt inkräktade på fiolbyggandet och försäljningen av färdiga fioler beslutade sig Peter för att helhjärtat satsa på fiolmakeri.

SLOG STRADIVARIUS

Idag har Peter tillsammans med sin fru Irene företaget Westerlunds violinverkstad och hans fioler säljs över hela världen. Vid två tillfällen har Peters hantverk i blindtest jämförts med Stradivarius. Första gången i Stockholm 2006 och andra gången i New York ett par år senare. Båda gångerna var det bäst ljud i Peters fioler.

– Stradivarius hade också ”ups and downs” precis som alla andra. Alla violiner är inte lika då det faktiskt är fråga om hantverk och de har en egen identitet med uttryckssätt, säger Peter. Prismässigt är det dock en väsentlig skillnad. En Stradivarius kan kosta upp till 80 miljoner kronor medan en nytillverkad ”Westerlundare” kostar runt 190 000 kronor.

AVANCERAT HANTVERK

Att bygga en fiol är ett avancerat hantverk. Fiolen består av drygt 90 delar. Locket är gjort av gran för resonansens skull och själva stommen består av lövträ från till exempel lönn. Från beställning till att ha en färdig Westerlundfiol i handen tar det nio månader.

Just arbetar Peter med sitt 356:e instrument. Är det svårt att skiljas från instrumenten efter allt arbete som lagts ner i dem?

– Nej, det är en sådan glädje att vara på en konsert och kunna höra att mitt hantverk är det som ljuder i ett solo, säger Peter Westerlund.