fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Mord i varje gathörn

Mord i varje gathörn
2017-02-02 Martina Sandberg
Text: Ordalag, Pelle Svensson

Det bubblar under ytan i idylliska Nora. Åtminstone i deckardrottningen Maria Langs böcker.

Hur ska Noraborna reagera när så många mord utspelas i deras fina, lilla stad? Maria Lang använde sig av sin barndomsstad som brottsplats i många av de böcker hon skrev. Till en början var hon orolig för att invånarna skulle bli upprörda och var därför noga med att fråga gårds-ägarna om hon fick mörda på deras gårdar. Sveriges första deckardrottning inte bara skrev med stor framgång, hon satte också Nora på kartan. Eller Skoga, som den underbara trästaden heter i hennes böcker.

Dagmar Lange och Nora är förenade i både liv och författarskap. Här växte hon upp, här avled hon. Hon var en välkänd profil i staden och man kunde möta henne under nattliga promenader längs Noras kullerstensga-tor, ivrigt grunnande och försjunken i tankar på nya intriger.

Med en karta i handen kan du själv följa i deckardrottningens fotspår och uppleva miljöerna från deckarna. Du kan också följa med på någon av stadens guidade mordvandringar.

Maria Lang
Under pseudo­nymen Maria Lang skrev Dagmar Lange (1914-91) traditio­nella pusseldeckare med poliskommissarie Christer Wijk som huvud­person.
Barndomsstaden Nora stod modell till böcker­nas Skoga. Maria Langs 42 decka­re innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter, gårdar och personer i staden.