fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Lär känna Monica Zetterlund – utställning i Hagfors

Lär känna Monica Zetterlund – utställning i Hagfors
2018-06-29 Anders Gidlund
Monica Zetterlund 1960
Foto: Monica Zetterlund Museet

Monica Zetterlund var en världsartist. Nu visas hennes liv visas nu i en unik utställning där allt började – i Hagfors. I kombination med ortens spännande brukshistoria blir Hagfors Minnesmuseum en given destination i sommar för både stora som små.

Den lilla bruksorten Hagfors ligger i nordöstra Värmland och är för många kanske känd för att årligen vara värd åt Svenska Rallyt, men även för sina framstående sport- och musikprofiler. Bland dessa finns en kvinna som tog hela världen med storm med sin jazziga stämma och charmiga närvaro, nämligen Monica Zetterlund vars liv och karriär finns porträtterat på Hagfors Minnesmuseum.

– Här får man möta Monica Zetterlund och hennes liv under uppväxten på bruksorten, berättar Leif som är eldsjälen bakom initiativet.

Monica Z med autograf
Första idolkortet med autograf.
Monica Zetterlund Museet interiör
Interiörbild från museet med orginalklänning från USA 1958.

Här får man möta Monica Zetterlund och hennes liv under uppväxten på bruksorten

Från bruksort till världsartist

Utställningen består utav allt ifrån scenkläder från musik- och revyscenen och inspelningar, till vackra foton, skivsamlingar och intressanta historier. Självklart hör du också Monicas härliga röst vid besöket. Det finns mycket att se på museet, och för att man inte skall missa något så är Leif och de andra inte snåla med att dela med sig av kunskap och fascinerande historier.

– Vi rekommenderar alla att gå med på en guidad tur så man får med sig hela historien, och sen kan man gärna gå själv och titta på alla detaljer, säger han.

Förutom en gedigen del av Monicas karriär och liv lyfts även ortens inverkan under uppväxten fram. I en del av museet får man möta folkparken under 50-talet och uppleva den musikscen som började växa fram, likväl som den stolta sporthistoria Monica själv bidrog till.

Monica Z med pappa som spelar dragspel
Monica Zetterlund med pappa

Vi rekommenderar alla att gå med på en guidad tur så man får med sig hela historien, och sen kan man gärna gå själv och titta på alla detaljer.

Nya projekt på gång

Museet öppnar nu en helt ny utställning över Uddeholmsbolagets historia. Uddeholmsbolaget är det anrika stålindustriföretag som fick fart på utvecklingen av Hagfors i slutet av 1800-talet. Nu firar bolaget 350 år 2018, vilket blir till många år av spännande historia man kommer att få möta på museet. I nära anslutning ligger dessutom Hagfors Järnvägsmuseum med tillhörande dressinbana.

Här kommer man nära en annan del av Uddeholmsbolaget, nämligen den järnväg som varit så viktig i historien. De vagnar och lok som bland annat visas är fria att gå in i om man vill ha en glimt av dåtidens atmosfär. Genom att kombinera dessa sidor av Hagfors historia, en populär musikscen och en gedigen brukshistorik, bildas därmed ett museum som passar alla som vill se en fascinerande spegling av Sverige nu och då.

Hagfors Minnesmuseum hittar du Uvedsvägen 22 i Hagfors bredvid restaurang Bruksmästaren.

Museet i Hagfors

Läs mer på:

» monicazetterlundmuseet.se