fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Festivalgeneral, turistfrämjare och ljusdrottning – möt Katarina Borbos

Festivalgeneral, turistfrämjare och ljusdrottning – möt Katarina Borbos
2017-01-30 Martina Sandberg
Katarina Borbos
Text: Magnus Pamp
FOTO: MARIE WIHRÉN

Urnordisk Lucia i Hälsingeskogarna, bandmedlem i Berglundz Svänggäng, festivalgeneral för Sveriges största bluegrassfestival och turismutvecklare i Hofors — Katarina Borbos i Torsåker har helt klart många strängar på sin mandolin. Eller som hon själv säger: ”Jag har ett heeelt bollhav i luften”. Hit&Dit hoppade av tåget i Torsåker och fick en pratstund hemma hos Katarina.

Jag minns att jag hörde låten Dueling Banjos och tyckte den var så cool. Det var nog då som min kärlek till bluegrass och festivalen började.

Katarina Borbos bor med sina två barn på sin föräldragård. Hon bjuder in oss till fikastund i det stora gamla bondköket. – Köksbordet är vårt Universums mittpunkt, säger Katarina och slår ut med händerna; här görs läxor. Här äter vi alla måltider. Familj och vänner samlas här. Och runt bordet kommer många idéer till. Och det är också här i köket som vårt band, Berglundz Svänggäng brukar repa.

– Bandet startades ganska nyligen, av mig och mina fyra systrar. Vi spelar allt från bluegrass till religiöst och fula visor — huvudsaken är att vi har roligt. Och det har vi, helt hejdlöst ibland. Förra sommaren gjorde vi till exempel en miniturné i byn. Vi riggade gårdens gamla höskrinda med el, ljud och ljus, spände för traktorn och vips hade vi en rullande scen som gjorde stopp här och var i Torsåker. Gissa om folk blev överraskade när vi spelade inne på macken…

Katarina Borbos
Berglundz Svänggäng är ett Torsåkersband med Katarina Borbos, Johanna Berglund, Ida Berglund, Sofia Larsson, Jimmy Petersson och Niclas Malmström.

JOBB DYGNET RUNT

Musiken har alltid varit viktig i Katarinas liv. Redan som 5-åring följde Katarina med sina föräldrar på bluegrassfestivalen på Gammelgården hemma i Torsåker.

– Jag minns att jag hörde låten Dueling Banjos och tyckte den var så cool. Det var nog då som min kärlek till bluegrass och festivalen började. Som tonåring började jag jobba på festivalen och sedan dess har jag gjort allt från att ta betalt i entrén och bära kabel till att fixa stopp i toaletterna och sköta bokningarna av banden. Nu är jag ordförande i styrelsen och sedan åtta år festivalgeneral. Fast jag får fortfarande ta hand om stopp i toaletterna.

Bluegrass har sitt ursprung i den amerikanska södern och i irländsk och brittisk folkmusik. Blugrassfestivalen i Torsåker är den största i sin genré i Sverige. Till festivalen kommer varje sommar 1500 besökare och ett tjugotal högklassiga band från världens alla hörn.

– Veckorna innan festivalen jobbar vi nästan dygnet runt med förberedelserna. Belöningen kommer när jag står på scen och ser ut över festivalområdet. Barnen springer omkring, besökarna sitter i sina brassestolar, picknickkorgarna är uppdukade och man riktigt känner hur folk hittar varandra. En stor del av upplevelsen är jammen som uppstår efter spelningarna, där besökare och musiker från olika band möts och spelar tillsammans. Så kom till festivalen, ta med ett instrument, eller sjung — det finns plats för alla!

DRÖMJOBBET — ATT VISA UPP SIN HEMTRAKT

Till vardags är Katarina anställd på Entré Hofors som jobbar för att stärka näringslivet i Hofors kommun. Hennes uppgift är att utveckla turismen i kommunen, som också hennes hemby Torsåker tillhör.

– Det här är mitt drömjobb, säger Katarina. Jag har alltid brunnit för att lyfta fram Torsåker, och nu får jag göra samma sak för hela kommunen. Just nu går mitt arbete ut på att skapa nya samarbeten och få ihop ett nätverk för dem som är aktiva inom besöksnäringen. Tillsammans har besöksnäringen i Hofors mycket att erbjuda. Nu tittar vi på paketerbjudanden där vi plockar ihop olika godbitar. Eller vad sägs om att starta med en gammeldags rakning hos frisören Pia i Torsåker, och sedan fortsätta med whiskyprovning på destilleriet i Gammelstilla, och så avsluta dagen i den finska rökbastun vid Kolgår´n utanför Hofors?

– Vi har också precis tagit fram en app, ”Upplev Hofors” med besöksmål i Hofors kommun. Den som laddar den till mobilen, hittar massor av fina upplevelser, exempelvis Hofors GK, en av Sveriges vackraste golfbanor, den trolskt vackra gruvgången Stollen och Hofors X-park med allt för BMX-, MTB-, kickboard och skateboardåkare.

Mystiken kring gudinnetraditioner har alltid tilltalat mig. Och att få vara med kreativa människor som jag känner samhörighet med fyller mig med energi.

LJUSDROTTNINGEN I MIDVINTERTID

På ett event i Gävle fick Katarina frågan om hon kunde tänka sig vara en alternativ Lucia på vinterfestivalen Midvinterglöd i Jättendal i Hälsingland. Festivalen bygger på gammal folktro och sägner kring ljusets återkomst i midvinterns mörker.

– Jag blev helt exalterad över frågan och tackade ja direkt, säger Katarina. Mystiken kring gudinnetraditioner har alltid tilltalat mig. Och att få vara med kreativa människor som jag känner samhörighet med fyller mig med energi. Första året jag var med skrev Luciatåget fram genom yrande storm. Så sedan dess, iklädd specialdesignad klänning och vinterpäls, med handsmidd krona och spira skrider Katarina fram varje midvinter genom mörk snötyngd skog till festivalens mittpunkt, den gamla logen. Åtföljd av ett fackeltåg med tärnor vars hymner till ljuset klingar ut i natten. Tilltalas du som Katarina av mystik, eldshower, trollkonstnärer, gammeldags hantverk och lokalproducerad mat är Midvinterglöd festivalen för dig. Hit&Dit ska dit. Kanske syns vi där?

Katarina Borbos
Midvinterglöd i Jättendal är en av Sveriges hetaste vinterupplevelser. Katarina Borbos gestaltar varje år ljusbringerskan Lucia ur olika fornnordiska perspektiv.
FOTO: MARTIN BURMESTER
Katarina Borbos
Katarina Borbos som fotomodell. Här i en klänning av björkris och vitsippor designad av konstnären, kostymören och makeupartisten Petra Shara Stoor.
FOTO: PETRA SHARA STOOR
Katarina Borbos
Katarina Borbos
Ålder & sånt: 35 år, tvåbarnsmor, särbo med älsklingen Jimmy, två bonusbarn.
Bor: i Torsåker.
Kopplar av med: en tur på sin Harley-Davidson.
Spelar: gitarr och fiol, men även ståbas, mandolin och banjo dugligt.
Jobbar: på Entré Hofors som ansvarig för turism & besöksnäring.
Senaste projektet: bygger en 3-strängad gitarr av en cigarrlåda.
Bästa spelningen: överraskningsröjet på macken i Torsåker.